ویلای پیش ساخته بتنی چیست؟
قبل از آغاز مقایسه و مطرح کردن پارامترها لازم است تا این الگوهای طراحی ویلاهای پیش ساخته را بشناسید. ویلای پیش ساخته بتنی یکی از متداولترین این الگوها است.
لازم است بدانید که سازههای بتنی متداولترین روش ساخت در کشور ایران و بسیاری از کشورهای جهان هستند. ارزان بودن، ساخت ساده و سریع و در دسترس بودن مواد اولیه باعث شده تا این نوع سازه متداول شود. اما برای اجرای ویلای پیش ساخته بتنی از مونتاژ قطعات بتنآرمه کنار هم استفاده میکنند. در محل کارخانه براساس طرح اولیه ویلا برای ساخت قطعات بتنی اقدام میکنند. تمامی این قطعات از نوع بتن مسلح هستند که توانایی کوپل شدن در یکدیگر را دارند. ستونها، دیوارها، شناژها و حتی ممکن است فونداسیون سازه به شکل پیش ساخته تولید شود. در نهایت با استفاده از اتصالات کاشته شده در قطعات بتنی میتوانیم آنها را به یکدیگر چفت کرده و سازه نهایی را بسازیم.
ویلای پیش ساخته فلزی چیست؟
سازههای فلزی دیگر روش متداول در ایران هستند که خیلی پیشتر از سازههای بتنی در ساختوساز ایران حاضر بودند. از تفکر سازه فلزی استفاده کردهاند تا ایده ویلای پیش ساخته فلزی شکل بگیرد. در واقع ویلای پیش ساخته فلزی دارای اسکلت فلزی با الگوی پیش ساخته است. در محل کارخانه براساس طرح اسکلت سازه قطعات فلزی را به شکل پیش ساخته طراحی میکنند تا در محل پروژه به راحتی کنار هم قرار گرفته و اسکلت نهایی سازه شکل بگیرد. باقی بخشهای سازه مانند دیوارها، سقف و… بر روی این اسکلت فلزی پیش ساخته نصب میشوند. سازههای LSF بهترین تکنیک برای اجرای ویلای پیش ساخته فلزی هستند.
کدام نوع مقاومتر است؟
اولین و شاید کلیدیترین فاکتور مقایسه ویلای پیش ساخته فلزی و بتنی مقاومت آنها است. همه ما در اولین نظر ساختمان را مقاوم میخواهیم تا به راحتی در برابر حوادث ناگوار مانند زلزله مقاومت کند و به سادگی در برابر شرایط نامساعد جوی فرسوده نگردد.
هر دو نوع ساختارهای بتنی و یا فلزی در برابر زلزله کاملاً مقاوم هستند و توانستهاند که استانداردهای لازم را تأمین نمایند. اصولاً سازه بتنی برای ساختمانهای کمارتفاع و سازه فلزی برای ساختمانهای بلند مناسب است. اما در اجرای سازه ویلا که نهایتاً دو یا سه طبقه است، به راحتی میتوانیم از هر دو تکنیک پیش ساخته فلزی و یا بتنی استفاده کنیم.
ویلا پیش ساخته فلزی به علت طرح اسکلت فلزی پیش ساخته خصوصاً اسکلتهای LSF پایداری بسیار بالایی در مواجه با زلزله دارد. این در حالی است که در صورت اجرای اصولی اتصال قطعات بتنی نیز امکان ساخت ویلاهای کاملاً محکم و ضد زلزله وجود دارد.
عمر مفید سازه بتنی یا فولادی کدامیک بیشتر است؟
علاوه بر مقاومت، به ساختمانهایی پایدار نیاز داریم. ساختمانهایی که به سادگی در برابر شرایط نامساعد جوی و یا اقلیمی فرسوده نمیشوند. واقعیت آن است که آلیاژهای آهن و حتی فولاد در مقابل رطوبت محیط آسیبپذیر هستند. بنابراین طول عمر مفید ویلای پیش ساخته فلزی در مناطق شرجی کمتر از سازههای بتنی است. البته قطعات بتن مسلح زمانی پایدار هستند که به خوبی قطعات میلگرد را پوشانده و مانع از تشکیل الکترولیت آرماتور شوند.
به طور کلی عمر مفید سازه تحت تأثیر اقلیم و کیفیت ساخت قطعات قرار دارد. اما در کل ویلاهای ساخته شده از قطعات بتنی به نسبت از ویلاهای اسکلت فلزی پایدارتر هستند.
مقاومت در برابر آتشسوزی
آتشسوزی حادثهای است که هر ساختمانی را تهدید میکند. اما آیا ساختمانها با اسکلتهای متفاوت میتوانند مقاومت یکسان در برابر حرارت بالای آتشسوزی داشته باشند؟ تجربه نشان داده است که اسکلتهای فلزی مانند سازههای LSF در عین مفید بودن کاملاً تحت تأثیر حرارت آتش قرار دارند و به راحتی تخریب میشوند. مقاومت قطعات بتنی در مقابل آتش به مراتب بهتر از قطعات فلزی است.
دمای حاصل از آتشسوزی در ساختمان بسیار زیاد است. این کوران حرارتی به راحتی قادر است تا ارکان اصلی ساختمان را تحت تأثیر قرار دهد. اسکلتهای فلزی خصوصاً سازههای LSF نمیتوانند مقاومت حرارتی اسکلتهای بتنی را داشته باشند. بنابراین در صورت وقوع حریق احتمال تخریب ویلاها طراحی شده با سازههای فلزی بیشتر از ویلاها ساخته شده با سازههای بتنی هستند.
مقاومت در برابر زلزله
هر دو نوع سبک ویلای پیش ساخته بتنی و یا فلزی روشهای استاندارد برای طراحی و ساخت ساختمانهای کمارتفاع ویلایی هستند که مقاومت استاندارد در برابر زلزله را دارند. اگر در مراحل اسکلتبندی هر دو نوع سازه از اصول مهندسی استفاده شده باشد، هر دو سازه میتوانند سنگینترین بارهای لرزهای را تحمل کنند. لذا در کل مقاومت سازه در برابر زلزله یک بحث اجرایی است. چرا که از نگاه مهندسی هر دو نوع این سازهها به خوبی قادر هستند تا بارهای سنگین ارتعاشی را تحمل کنند، به شرط آنکه در مرحله طراحی سازه و اجرا، تمامی ملاحظات فنی به درستی رعایت شده باشد.
سرعت اجرای کدامیک بیشتر است؟
سرعت اجرا از بحثهای جدی در پروژههای ویلاسازی است. البته ساختمانهای ویلایی در کل خانههای کوچکی هستند که مدت زمان اجرای پروژه حتی در بزرگترین آنها چندان طولانی نیست. در عین حال قرار است تا ویلای پیش ساخته فلزی را با بتنی مقایسه کنیم و سرعت اجرا از مهمترین مزایای ویلاهای پیش ساخته است.
در شرایط کلی سرعت اجرای هر دو نوع ویلای پیش ساخته فلزی و بتنی بالا است و این ساختمانها به سرعت اجرا میشوند؛ اما در عمل ویلاها با سازههای فلزی خصوصاً ویلاهای LSF سرعت اجرای بیشتری از ویلاهای پیش ساخته بتنی دارند. سرعت اجرای ویلاها با سازههای فلزی آنقدر زیاد است که در مدت چند روز تمام اسکلت و پیکربندی اولیه ساختمان کامل خواهد شد.
طراحی نما و محوطه مجتمع توریستی
مجتمعهای توریستی میتوانند یک ساختمان بزرگ چند طبقه باشند. حتی میتوان آنها را به شکل یک یا چند ساختمان تک طبقه اما وابسته به یکدیگر طراحی کرد. الگوهای طراحی مجتمع توریستی با توجه به شرایط زمین و قوانین محدود کننده کاملاً متفاوت است. آنچه مسلم است، باید نمای ساختمان جذاب و چشمگیر باشد. تجربه نشان داده است که گردشگران از حضور در مکانی با نمای زیبا و هیجانی استقبال میکنند. طراحی نما بخش کلیدی از احداث چنین مجتمعهایی است. البته لازم است تا نمای ساختمان اصلی در کنار محوطهای هر چه زیباتر دیده شود. بدون طراحی محوطه ویلا گویا هرگز نمیتوانیم فضاهای مجتمع مناسب و جذاب را دایر کنیم. محوطه یا همان فضای سبز بخش تأثیرگذار و کاملاً پررنگی است که در کشش هر چه بیشتر مجتمع برای جلب نظر گردشگران تأثیرگذار است.
هزینه ویلای پیش ساخته بتنی یا فلزی، کدامیک ارزانتر است؟
هزینه، همواره از بحثهای جدی پروژههای ویلاسازی است. به هر حال ساختمانهای ویلایی حتی این مدلهای پیش ساخته نیز دارای بخشهای اجرایی گوناگون هستند و هزینه احداث آنها قابل توجه است. در کل هزینه ساخت ویلا به عوامل گوناگون وابسته است. ابعاد ویلا، نوع متریال، نوع پلان همگی در اینباره نقش دارند. در شرایط با فرض اینکه دو ساختمان مشابه پیش ساخته را یکی با روش فلزی و دیگری را با روش بتنی میسازید، قاعدتاً هزینه ویلا پیش ساخته بتنی کمتر است. اما در مرحله اجرا معمولاً هزینه حملونقل و نصب، کمی بیشتر از ساختمانهای پیش ساخته فلزی است.
پارامترهای فنی برای مقایسه ویلای پیش ساخته بتنی و فلزی
ویلای پیش ساخته بتنی و یا فلزی هر دو روشهای استاندارد طراحی ساختمانهای ویلایی هستند که به سرعت اجرا شده و از کیفیت لازم زندگی در یک خانه تمام عیار برخوردار هستند. اگر چه در برخی آیتمهای کلی این دو نوع سازه را مقایسه کردیم؛ اما بحثهای دیگری نیز در قیاس فنی و اجرایی این دو نوع سازه وجود دارد. این دو نوع سازه در برخی پارامترها با توجه به نوع شرایط پروژه تفاوتهایی دارند. مانند:
موقعیت جغرافیایی:
شرایط اقلیمی و در کل موقعیت جغرافیایی از جمله مهمترین فاکتورها برای انتخاب از میان ویلای پیش ساخته بتنی و یا فلزی است. در کل برای مناطق ساحلی، جنگلی و یا هر منطقه حارهای و بارانخیز به علت رطوبت زیاد محیط ساخت ویلاهای پیش ساخته فلزی توصیه نمیشود. در این شرایط جغرافیایی بهتر است که از ویلاهای پیش ساخته بتنی بسازید.
مهارت اکیپ اجرایی:
ویلاهای پیش ساخته تفکر نوین در مهندسی عمران هستند. این سازهها در کل جوان محسوب میشوند و به راحتی نمیتوانید در هر شهری یک شرکت، پیمانکار و یا تیم اجرایی حرفهای را پیدا کنید. لذا توصیه میکنیم که قبل از انتخاب یکی از این دو نوع سازه حتماً مهارت تیم اجرایی را ارزیابی کنید.
معماری ویلا:
معماری ویلا از بحثهای محدود کننده برای انتخاب ویلای پیش ساخته فلزی و یا بتنی است. اول آنکه هر نوع معماری را نمیتوان با تکنیکهای پیش ساخته اجرا کرد. در ثانی لازم است تا معماری بنا با الزامات فنی و اجرایی سازههای پیش ساخته فلزی و یا بتنی سازگار باشد. البته نمیتوان فرمول معینی را برای انتخاب ویلا پیش ساخته بتنی و فلزی براساس دادههای معماری بنا معرفی کنیم. این موضوع به شرایط ساختمان و نظر مهندس اجرای سازه مربوط است.
سهولت در اجرا:
ویلای پیش ساخته بتنی و یا فلزی کدامیک سادهتر اجرا میشوند؟ هر دو نوع سازههای پیش ساخته مسیر ساخت سادهای دارند. در عین حال نوع سازه، ابعاد پروژه، نوع طراحی قطعات در سرهمبندی کردن و سهولت اجرای آن تأثیرگذار هستند. با تمام این تفاصیل ساخت ویلا پیش ساخته فلزی در مرحله کارخانهای سادهتر است. اما در مرحله سرهم کردن قطعات محل پروژه معمولاً روش اجرای ویلاهای پیش ساخته بتنی سادهتر انجام میشود.
در نهایت ویلای پیش ساخته بتنی یا فلزی
مقایسه ویلای پیش ساخته بتنی و یا فلزی در آیتمهای گوناگون انجام میشود. در همین مطلب این دو نوع ساختمانهای ویلایی را از نظر هزینه، سرعت اجرا، سهولت ساخت و دوام و ماندگاری بررسی کردیم. آنچه مسلم است، هر دو نوع ساختمانهای ایدهآلی برای اجرای ویلاهای کوچک هستند. در هر دو نوع میتوانید با هزینه بسیار کم و در مدت زمان کوتاه صاحب یک ساختمان ویلایی کامل گردید؛ اما این نوع ساختمانهای پیش ساخته برای اجرای ویلاهای بزرگ و یا چندین طبقه مناسب نیستند. برای هر نوع مشاوره جهت ساخت ویلای پیش ساخته بتنی و یا فلزی و همچنین طی شدن مراحل طراحی تا اجرا میتوانید از خدمات گروه فرلی ویلا استفاده کنید. ما در فرلی ویلا برای هر نوع شرایط زمین، هر نوع اقلیم و هر نوع ایده و خلاقیت ها از طراحی تا اجرا انواع ویلا برنامه داریم.
دیدگاه (1)
مونا سلطانی
28 بهمن 1402سلام ممنون از مطلب مفیدتون