شرکت طراحی و اجرای محوطه ویلا و باغ

زندگی شهری با تمام هیجان‌هایش ما را خسته می‌کند. نوعی خستگی که صرفاً با یک استراحت شبانه برطرف نمی‌شود. زیرا در چنین مواقعی علاقه داریم تا در محیطی خارج از هیاهوی زندگی شهری و آپارتمانی ساعاتی خلوت و دل‌انگیز را سپری کنیم. در چنین لحظاتی استراحت در یک ویلای مدرن و راحت همراه محیطی خوش آب ‌و هوا را می‌خواهیم. اگر آن مکان خوش آب ‌و هوا را سراغ دارید، حتماً لازم است تا به طراحی ویلا مطابق خواسته‌ها و سلایق خود بیاندیشید. اما برای طراحی ویلا چه کار می‌کنید؟ آیا هیچ ایده مدرن و جذابی در این زمینه دارید؟ آیا از چالش‌های طراحی ویلا می‌دانید؟
طراحی ویلا هنر ساختمان‌سازی در بستری از عناصر طبیعی است. ویلا باید ساختمانی راحت، آرامش ‌بخش و هماهنگ با ظاهر طبیعی و فرهنگی محیط اطراف خود باشد. نکاتی که گاها در هیاهوی طراحی‌های شلوغ و هنجارشکن گم می‌شوند. اما آسایش شما چیزی نیست که به این سادگی آن را در ایده‌هایی ناکارآمد فراموش کرده باشیم. گروه فرلی ویلا در راستای فعالیت‌های گروه فرلی ویلا می‌تواند به شما در زمینه طراحی محوطه ویلا و طراحی حیاط ویلایی، خدمات تخصصی خود را ارائه نماید. در این فضا همراه شما هستیم تا به تمام نیازهای شما، سلایق شما و حتی آرزوهای شما در طراحی و ساخت ویلا جامع عمل بپوشانیم. اما در این مسیر باید به چه نکاتی توجه کنیم؟ ملاحظات کلیدی در طراحی ویلا مدرن و آرامش ‌بخش چه هستند؟

شرکت طراحی و اجرای محوطه ویلا و باغ
مشاوره فرلی ویلا

همین الان مشاوره بگیرید

طراحی محوطه و باغ و ویلا شامل چه مواردی است؟

طراحی محوطه و باغ ویلا شامل هر نوع فضاسازی طبیعی و مصنوعی در حیاط و یا باغ اطراف ساختمان ویلایی است. در محوطه سازی ویلاها کاری با ساختمان اصلی نداریم. اما هر نوع فضاسازی با محوریت ساختمان اصلی انجام می‌شود. به شکلی که برای خلق مسیرهای پیاده‌رو مناسب دسترسی ساده ساختمان اصلی و یا جانمایی هر چه زیباتر عناصر طبیعی در اطراف ساختمان اصلی تا هماهنگی با سبک و نمای طراحی ساختمان اصلی برنامه‌ریزی می‌کنیم. مؤلفه‌های اصلی در طراحی و اجرای محوطه ویلایی به ‌قرار زیر هستند:

بافت گیاهی در طراحی محوطه ویلا

کاشت گیاهان اصلی‌ترین مؤلفه در طراحی محوطه ویلایی است. البته ممکن است حیاط ویلا از قبل دارای درختان و گیاهان بومی منطقه باشد. برخی ویلاها نیز در باغ‌ها با درختان زیاد احداث می‌شوند. لذا در طراحی باغ ویلا به حضور هر چه پررنگ‌تر این گیاهان و درختان موجود در فضا نیز پرداخته می‌شود.
در طراحی محوطه ویلایی قرار است تا با توجه به اقلیم و شرایط جغرافیایی از گیاهان بومی منطقه استفاده کنیم. البته همواره سلایق و خواسته‌های کارفرما مورد توجه قرار می‌گیرد. اما در نهایت باید از گیاهانی استفاده کنیم که از دوره رشد کامل آنها در جغرافیای محل ساخت ویلا اطمینان داریم. هیچ‌کس نمی‌خواهد تا در محوطه ویلایی خود با گیاهان خشک و بی روح زندگی کند.
از طرفی باید به چیدمان مناسب گیاهان جدید در کنار درختان قدیمی باغ بپردازیم و فضا را در یک هارمونی مناسب از حضور گیاهان برای قرار دادن دیگر المان‌های طراحی محوطه ویلا آماده کنیم.

بافت گیاهی در طراحی محوطه ویلا
تأثیر رنگ‌ها در طراحی محوطه ویلایی

تأثیر رنگ‌ها در طراحی محوطه ویلایی

استفاده مناسب از رنگ‌ها بحث تأثیرگذار در طراحی محوطه و باغ ویلایی است. این بازی رنگ‌ها قرار است در هارمونی مناسب از عناصر گیاهی و دیگر عناصر محیطی باشد. قاعدتاً رنگ سبز گیاهان از تناژ رنگ غالب در طراحی محوطه ویلا است. اما باید الگوی بهره‌مندی از این رنگ جذاب را هدفمندتر سازیم.
در طراحی و اجرای محوطه ویلایی عناصر دیگری نیز حضور دارند. المان‌هایی مانند فضاهای سنگ‌ فرش شده، کاشی‌کاری شده، نصب نرده‌ها، جانمایی آب‌نما همگی از مؤلفه‌های کلیدی هستند که نحوه رنگ‌بندی آنها در کنار سبزی گیاهان مورد توجه قرار می‌گیرد.
در چیدمان طراحی باغ ویلا به رنگ‌بندی هارمونیک توجه می‌شود. فضا باید در یک محیط متعادل آراسته شده باشد. اما عدم توجه به بازی رنگ‌ها باعث آشفتگی محیط می‌شود. تا جاییکه محیط ویلا فضایی بی‌سروسامان و خسته‌ کننده خواهد شد. برای همین است که در طراحی محوطه ویلا نباید از تأثیر رنگ‌ها غافل شویم.
البته گاهی از رنگ‌ها می‌توانیم برای برجسته‌تر کردن برخی فضاها در محیط اطراف ویلایی استفاده کنیم. این اصل ساده را با عنوان ایجاد نقطه کانونی در محوطه سازی ویلا می‌شناسیم. در خلق نقطه‌ی کانونی به‌ دنبال جذب نگاه افراد هستیم و استفاده مناسب از رنگ‌ها مانند کاشت گل‌ها با رنگ‌بندی های تند و زیبا در این باره مفید است.

تأثیر خطوط در طراحی محوطه و باغ ویلا

خطوط در محوطه سازی به خلق هر نوع فضاهای بصری جدا شده گفته می‌شود. خطوط می‌تواند مرز تأثیرگذار یک دیوار، نرده و یا کاشی‌کاری و سنگ‌چینی باشد. اما لزوماً به خلق فضاهای محصور شده گفته نمی‌شود. خطوط در طراحی محوطه ویلا شامل مرزبندی‌ها در هر نوع جلوه بصری محیط است.
برای درک این موضوع یک باغچه را تجسم کنید که در آن از انواع گل‌ها و درختان زینتی کاشته شده باشد. مرز میان باغچه و پیاده‌رو اطراف ویلا خلق نوعی خطوط در محوطه ویلایی است.
این خطوط می‌توانند صاف، زاویه‌دار، شکسته شده و یا منحنی باشند. خطوط منحنی، محیط ویلایی را از فضایی خشک و خط‌کشی ‌شده خارج می‌کند و حس و حال غیر رسمی‌تری به حیاط می‌بخشد. این در حالی است که با استفاده مناسب از خطوط صاف و عمودی می‌توانیم جلوه‌ی بصری حیاط ویلا را بزرگتر کنیم. تا جاییکه طول محیط بزرگتر از آنچه هست دیده می‌شود.
خطوط علاوه ‌بر سطح افقی بر روی زمین می‌تواند در فضاهای عمودی نیز گسترش پیدا کند. طراحی عناصر مانند آلاچیق در سبک‌های مکعبی و یا گنبدی در تکمیل خطوط طراحی محوطه ویلا تأثیرگذار هستند. همچنین کاشت درختان راست قامت تأثیری شگرف در توسعه خطوط عمودی فضا و خلق محیطی با چشم‌انداز وسیع‌تر دارد.

تأثیر خطوط در طراحی محوطه و باغ ویلا

محوطه‌سازی چیست؟

همه ویلاها محوطه دارند. در غیر این ‌صورت ساختمان مورد نظر در جمع بناهای آپارتمانی قرار می‌گیرد. اما وجه برتری ساختمان‌های ویلایی بهره‌مندی از همین محیط آزاد اطراف آن است. محیطی که در اختیار کامل ملک ویلایی است و قرار است در هر چه زیباتر کردن و کاربردی‌تر شدن ساختمان اصلی تأثیرگذار باشد. محوطه‌سازی، ایجاد فضای بصری در محیط اطراف ساختمان ویلایی است.

وجود حیاط و یا باغ از مزایای ساختمان‌های ویلایی است. اما باید به بهره‌مندی از این امکانات بپردازیم. محوطه سازی با هدف ایجاد فضای دل‌نشین و طبیعت محور در حیاط و یا باغ ساختمان‌های ویلایی انجام می‌شود. البته در این چیدمان فضا رعایت سبک معماری بنا و هماهنگی با طرح نمای ساختمان اصلی مورد توجه قرار می‌گیرد.

کاشت گیاهان از مهمترین مراحل محوطه سازی ویلا است. اما گیاهان مورد نظر باید متنوع و متناسب با اقلیم منطقه جغرافیایی باشد. همچنین در کنار جانمایی زیبا و هارمونیک انواع گیاهان به ایجاد عناصر مکمل محوطه ویلایی مانند ساخت آلاچیق، استخر، آب‌نما، باربیکیو نیز پرداخته می‌شود.

محوطه سازی ویلا در یک کلام هر نوع چیدمان حیاط و باغ اطراف ساختمان‌های ویلایی است. به شکلی که در عین زیبایی، شرایط استفاده مفید از فضا نیز پیش‌ بینی‌ شده باشد.

مشاوره فرلی ویلا

همین الان مشاوره بگیرید

مفهوم فضای سبز در طراحی محوطه ویلا

در طراحی و اجرای محوطه ویلا با مفهوم کاملاً تأثیرگذار فضای سبز روبرو هستیم. البته بسیاری از افراد دیدگاه عمومی از طراحی فضای سبز دارند. مثلاً ایده‌های طراحی فضای سبز را در خلق محیط‌هایی شبیه به فضاهای شهری مانند پارک‌ها و بلوارها و… تجسم می‌کنند. اما بهتر است بدانید که طراحی فضای سبز ویلا کاملاً متفاوت از فضای سبز در محوطه‌های شهری است.
طراحی و احرای فضای سبز ویلا بخش مهمی از طراحی محوطه ویلایی است. اما همه‌چیز آن نیست. توجه به طراحی فضای سبز ویلا امری کلیدی است. اما قرار نیست تا ما را از دیگر جنبه‌های طراحی و اجرای محوطه ویلا غافل کند. بنابراین لازم است تا در ابتدای ماجرا مرز معینی از طراحی فضای سبز در محوطه ویلایی را تعیین کنیم.
حیاط ویلایی فضای محدودی است که باید در بخشی از آن برای طراحی فضای سبز ویلا برنامه‌ریزی کنیم. فضای سبز ویلایی باید در کنار دیگر عناصر طراحی محوطه اعم از استخر، آلاچیق، زمین بازی قرار بگیرد. به ‌این ‌ترتیب در فضایی برنامه‌ریزی‌ شده و طراحی مناسب از المان‌های فضای سبز استفاده می‌کنیم.
برای طراحی فضای سبز ویلایی می‌توانید از حضور انواع گیاهان، درختان تزیینی و یا درختان موجود در حیاط و باغ ویلا استفاده کنید. کاشت درختان میوه و حتی ایجاد باغچه سبزیجات نیز از ایده‌های جذاب طراحی فضای سبز ویلایی هستند.

نکته‌هایی در طراحی فضای سبز ویلایی

برای طراحی فضای سبز ویلایی دست بازی دارید. شما می‌توانید از هر نوع درخت و یا گیاه بومی منطقه در طراحی محوطه ویلا استفاده کنید. حتی می‌توانید برای ایجاد انواع باغچه برنامه‌ریزی کنید. کاشت گیاهان خاص و حتی گیاهان غیربومی هم همواره در کانون توجه قرار دارند. اما بهتر است برای طراحی فضای سبز ویلایی این نکات را مد نظر داشته باشید.

  • تا حد ممکن از گیاهان بومی در طراحی فضای سبز ویلا استفاده کنید.
  • از گیاهان با شرایط پرورش و نگهداری تقریباً یکسان در طراحی محوطه ویلا استفاده کنید.
  • گیاهان مقاوم گزینه‌های بهتری هستند. زیرا ممکن است برای مدت طولانی در ویلا حاضر نباشید و گیاه باید تحمل این دوری و عدم رسیدگی دائمی را داشته باشد.
  • از تمام گیاهان در طراحی محوطه با هدف ایجاد فضایی تعامل محور استفاده کنید. به شکلی که روش رسیدگی به آنها ساده باشد.
  • برای طراحی فضای سبز ویلا لزوماً به مکانی انحصاری وابسته نیستید. مثلاً می‌توانید از پتانسیل فضاهای ساده مانند مسیرهای رفت‌وآمد، ایوان‌ها، تراس‌ها، اطراف آلاچیق و یا حاشیه‌ی دیوارها برای خلق فضای سبز استفاده کنید.
  • طراحی فضای سبز ویلا باید تناسب ساختاری با ساختمان ویلایی داشته باشد. چیدمان گیاهان باید به تکمیل ظاهر ساختمان اصلی و هر چه زیباتر شدن آن کمک کند.
  • جای مناسب برای رشد گیاهان پیش‌ بینی ‌شده باشد. در این جانمایی به رشد مناسب ریشه گیاه و همچنین رشد مناسب شاخه‌های گیاه توجه می‌شود.
  • در انتخاب متریال‌ها برای طراحی فضای سبز ویلایی دقت کنید. این متریال‌ها بررای طراحی باغچه، گلدان‌ها و یا فضاسازی‌ها استفاده می‌شوند که باید در مقابل عوامل طبیعی، رطوبت هوا مقاوم باشند.
نکته‌هایی در طراحی فضای سبز ویلایی
آیا روف گاردن بخشی از طراحی فضای سبز ویلایی است؟

آیا روف گاردن بخشی از طراحی فضای سبز ویلایی است؟

طراحی روف گاردن از بحث‌های چالش‌برانگیز معماری ساختمان‌های ویلایی است. بحث چالش برانگیزی که حالا در کانون توجه خیلی‌ها قرار دارد. تقریباً هر کسی به طراحی روف گاردن و یا فضاهایی شبیه به آن در ساختمان ویلایی خود فکر می‌کند. اما آیا این فضاسازی بخشی از طراحی محوطه و باغ ویلا است؟ آیا اصول طراحی روف گاردن به مانند طراحی حیاط ویلا است؟
پشت‌بام خانه‌ها و یا هر فضای فراخ در بدنه ساختمان‌ها اعم از ایوان، تراس محیط‌هایی مستعد جانمایی فضای سبز هستند. لذا طراحی آنها در فهرست کارهای محوطه‌سازی ویلاها قرار می‌گیرد. اما اصول اجرای آنها متفاوت است. در نظر داشته باشید که برای حضور هر گیاه به آبیاری نیاز دارید. این در حالی است که جریان آب از مؤلفه‌های تأثیرگذار در تخریب فرسایشی ساختمان‌ها هستند.
اگر روف گاردن و یا فضای سبز تراس خانه‌ی شما در حد یک یا چند گلدان تکمیل می‌شود، بحث طراحی خاصی مطرح نیست. اما اگر قصد جانمایی یک باغ تمام‌ عیار با حضور خاک و کاشت درختان را هدف گرفته‌اید، باید از قبل حین مراحل طراحی ویلا برای این‌بار مضاعف ساختمان و همچنین جریان رطوبت ناشی از آن برنامه‌ریزی کرده باشید. طراحی اسکلت مقاوم‌تر به‌ همراه عایق‌کاری اصولی برای اجرای روف گاردن از بحث‌های جدی در این‌باره هستند. برای این منظور می‌توانید از خدمات تخصصی طراحی محوطه و روف گاردن گروه فرلی ویلا استفاده کنید.

آبیاری فضای سبز ویلایی چگونه است؟

همه گیاهان به آبیاری نیاز دارند. در طراحی فضای سبز ویلا نیز باید برای آبیاری مناسب همه گیاهان برنامه‌ریزی کرده باشیم. شاید کل ماجرا را با نصب یک شیر آب و خرید چند ده متر شیلنگ تمام کنید. اما قطعاً با حضور طولانی شیلنگ‌ها فضای سبز ویلای شما زیبایی چشمگیر خود را از دست می‌دهد. از طرفی ممکن است برای مدتی طولانی در ساختمان ویلایی خود حاضر نباشید. در این ‌صورت برای آبیاری فضای سبز چه می‌کنید؟
طراحی سیستم آبیاری اتوماسیون شده با جانمایی آب‌پاش‌های مخفی شونده از ایده‌های جذاب و مدرن در این روزها هستند که می‌توانید به زیبایی و با یک طراحی اصولی از آنها در سیستم آبیاری فضای سبز ویلای خود استفاده کنید.

آبیاری فضای سبز ویلایی چگونه است؟

طراحی پلن محوطه ویلا چیست؟ چرا به آن نیاز داریم؟

طراحی محوطه ویلا با بررسی کامل محیط اطراف ساختمان ویلایی آغاز می‌شود تا در ادامه به طراحی پلن محوطه ویلا بپردازیم. بدون داشتن پلن نمی‌توانیم طراحی مدون و ساختار یافته داشته باشیم. چرا که برای تمامی مؤلفه‌های محوطه‌سازی اعم از فضای سبز، پیاده‌روها، ساخت آلاچیق، استخر به جانمایی دقیق آنها در طراحی ساختاریافته مطابق با سبک بنای اصلی نیاز داریم.
از طرفی با بحث‌های کلیدی مانند اقلیم جغرافیای محل ساخت ویلا، نوع گیاهان بومی و سطح نیاز آنها به فضای کافی برای رشد حداکثری، وضعیت خاک، وضعیت آب، روش‌های آبیاری و حتی جهت وزش باد مواجه هستیم که باید برای تمامی این مباحث برنامه‌ریزی کرده باشیم. طراحی پلن محوطه ویلایی با در نظر گرفتن تمامی این نکات انجام می‌شود.

مراحل طراحی پلن محوطه ویلا چگونه است؟

برای طراحی پلن محوطه ویلا از ابزارهای نقشه‌برداری استفاده می‌کنند. با کمک این ابزارها دید عینی از نقشه زمین تهیه می‌شود. هر اندازه ابعاد زمین ویلایی بزرگتر باشد، توجه به نقشه‌برداری از اهمیت بالاتری نیز برخوردار است. در زمین‌های بزرگ به ابعاد دقیق فضا نیاز داریم.
با بررسی نتایج حاصل از نقشه‌برداری می‌توانیم در مورد محوطه‌سازی برنامه‌ریزی کنیم. حالا می‌توانیم وضعیت زمین را بررسی کرده، مقدار حجم خاک موجود در زمین را ارزیابی کنیم. حتی می‌توانیم مقدار حجم خاک‌برداری و یا خاک‌ریزی در طراحی پلن محوطه ویلایی را اندازه‌گیری کنیم.
در زمین‌های کوچک با بحث جدی از طراحی پلن محوطه ویلایی مواجه نیستیم. اما در زمین‌های بزرگ که نیاز به جابجایی خاک داریم، باید حتماً از حضور یک مهندس عمران مشاور استفاده کنیم. این مهندس مقدار مقاومت خاک را محاسبه کرده و با در نظر داشتن الگوی زمین، نوع و مقدار جابجایی خاک را معین می‌کند. این موضوع در زمین‌های شیب‌دار و یا زمین‌های کوهپایه‌ای بحث کاملاً جدی است. گاهاً یک خاک‌برداری اشتباه در عملیات محوطه‌سازی باعث تخریب بافت ساختمان اصلی می‌شود. پس‌ از مراحل محاسباتی می‌توانیم بحث معماری طراحی پلن محوطه‌های ویلایی را آغاز کنیم. در این مرحله به چیدمان اجزا می‌پردازیم. جانمایی آلاچیق، استخر، پیاده‌روها، حصارهای تزیینی، نیمکت‌ها، باغچه‌ها، تأسیسات طراحی محوطه سبز در این مرحله از طراحی پلن محوطه‌های ویلایی انجام می‌شود.

آیا لازم است با معمار در تعامل باشید؟

طراحی ویلا یک پروژه کاملاً تخصصی است که نیاز به مهارت‌های کامل علم معماری و تجارب لازم در این زمینه دارد. قطعاً نمی‌توانید در انجام آن بدون حضور معماری کاربلد موفق شوید. از طرفی نباید در روند کار معمار دخالت کنیم. اما آیا قرار است تمام ‌و کمال در اختیار معمار باشیم؟ در این ‌میان نظرات و خواسته‌های شما چه می‌شوند؟
واقعیت آن است که در طراحی ویلا با یک چالش جدی مواجه هستیم. این چالش تقابل خواسته‌های کارفرما در مقابل دانسته‌های علمی و تجربی معماران است. اگر چه این تقابل در هر پروژه وجود دارد؛ اما نباید باعث شود تا یکی بر دیگری ترجیح داده شود. بهترین ایده داشتن تعامل پیوسته و سازنده میان کارفرما و معماران است.
مهم است که با معمار ویلا خود در تعامل باشید. اما مهم‌تر آن است که در این تعامل هوشمندانه رفتار کنید. مثلاً می‌توانید مختصری از خواسته‌های خود را برای معمار تشریح کنید و یا این خواسته‌ها را در قامت یک سند برای او بنویسید. شما می‌توانید یک چشم‌انداز برای معمار ترسیم کنید. در این چشم‌انداز به موضوعات زیر بپردازید و از معمار بخواهید تا آنها را مد نظر جدی داشته باشد.

  • از بودجه و برنامه زمان‌بندی شده صحبت کنید.
  • به موضوعات کلیدی از سبک زندگی خود و تمام بایدها و نبایدها اشاره کنید. مثلاً می‌توانید به موضوعاتی مانند تعداد اهالی خانه، نیاز به جانمایی دفتر کار، تعداد پارکینگ، نوع برگزاری مهمانی‌ها، سطح نیاز به سرمایش و گرمایش، حضور حیوان خانگی و… اشاره کنید.
  • به سبک مورد نظر خود از طراحی ویلا اشاره کنید.
  • از روش طراحی پلن صحبت کنید و سعی کنید تا دورنمایی از نقشه مورد نظر خود را برای معمار تشریح کرده باشید.

پلن راندو چیست؟

پلن راندو یکی از روش‌های متداول در طراحی و اجرای محوطه ویلایی است. در این نوع پلن حیاط ویلا به مانند یک نقشه مشابه واقعیت ترسیم می‌شود. تا جاییکه صاحب ویلا به‌ راحتی می‌تواند طرح نهایی محوطه ساختمانی خود را قبل ‌از انجام هر اقدام عملی به شکل عینی مشاهده کند. در ترسیم پلن راندو از تمامی المان‌ها با نشان‌های مخصوص و اختصاری استفاده می‌شود. در طراحی این پلن از جزئیات کلیدی برای راهنمایی مناسب نیز استفاده شده‌ است.
اهمیت پلن راندو در داشتن دید عینی قبل ‌از هر اقدام عملی است. کارفرما به ‌راحتی از ایده‌های طراحی محوطه و باغ ویلا اطلاع دارد. می‌تواند نظرات خود را در مورد آن بیان کرده و حتی در صورت لزوم تغییرات معماری لازم به جهت حصول بهترین نتیجه انجام پذیرد. از طرفی طراحی پلن راندو در پیش ‌بینی هزینه طراحی محوطه ویلا نیز تأثیرگذار است. چرا که قبل ‌از هر اقدام عملی می‌توانیم ابعاد کار را سنجیده و در مورد هزینه طراحی باغ ویلا و یا محوطه حیاط ویلا تصمیم‌گیری کنیم.

مشاوره فرلی ویلا

همین الان مشاوره بگیرید

تأثیر حیاط در طراحی محوطه ویلا

حیاط وجه تمایز ساختمان‌های ویلایی از بناهای شلوغ شهری است. حضور حیاط حس ویلایی چنین ساختمان‌هایی را تکمیل می‌کند. البته به شرط آنکه در مراحل ساخت ویلا برای طراحی حیاط ویلا برنامه‌ریزی کرده باشید.
طراحی حیاط ویلا از همان مراحل ابتدایی ساخت ویلا و حتی مقدمات طراحی پلن ساختمان آغاز می‌شود. زمانی ‌که قرار است با جانمایی مناسب ساختمان و یا محاسبه متراژ مناسب بنا فضای کافی برای خلق حیاطی مفید و پویا در نظر گرفته شده باشد. اما به هر صورت پس‌ از ساخت ساختمان ویلایی به هر مقدار محیط باقیمانده در اطراف بنا اصطلاحاً حیاط گفته می‌شود که باید برای طراحی مناسب آن تفکر کاربردی داشته باشیم.
به یاد داشته باشید که حیاط خانه ویلایی شما تنها محل پارک خودروها و یا رفت‌وآمدی ساده نیست. این فضا باید بستر کاربردهای جذاب‌تری باشد. کاربردهایی که با روح ساختمان ویلایی گره خورده‌اند.

انواع حیاط در طراحی محوطه ویلا

حیاط‌های ویلایی را از نظر الگوی کاربری در چهار دسته بندی قرار می‌دهند:
  • حیاط جلوی ویلا (حیاط نمای ساختمان)
  • حیاط خلوت ویلا (حیاط پشت ساختمان)
  • حیاط بازی ویلا
  • حیاط نشیمن ویلا (حیاط برای دور هم‌نشینی‌ها)
در ادامه به مختصری از انواع این حیاط‌ها اشاره می‌کنیم.

حیاط جلوی ویلا (حیاط نمای ساختمان)

حیاطی است که در حد فاصل خیابان تا درب ورودی ساختمان قرار دارد. ممکن است حصار کشیده باشد و یا طراحی باز و فراخی داشته باشد. اما در کل حیاطی برای ورود به ساختمان اصلی است. طراحی محوطه این حیاط باید همسو با سبک معماری ساختمان باشد. همچنین از دسترسی ساده تا درب ورودی ساختمان برخوردار باشد. زیبایی این حیاط تأثیر چشمگیری در تکمیل زیبایی ساختمان اصلی دارد.

حیاط جلوی ویلا (حیاط نمای ساختمان)

حیاط خلوت ویلا

معمولاً به حیاط‌های مجاور ساختمان اصلی که در دیدرس ورودی ملک ویلایی نیستند، گفته می‌شود. این حیاط‌ها می‌توانند در بخش‌های کناری ساختمان و یا بخش‌های پشتی بنا باشند. معمولاً حیاط‌هایی کوچک با فضاهای محدود می‌باشند. اما مکان مناسبی برای یک دسترسی ساده و خودمانی و البته خصوصی شده هستند. معمولاً طراحی محوطه این حیاط‌ها ساده است. اما با دسترسی مناسب از فضای ساختمان طراحی می‌شوند و در کل مکانی برای استراحت و تفرج اهالی ساختمان می‌باشند.

حیاط خلوت ویلا

حیاط محوطه بازی ویلا

در طراحی حیاط ویلا به فضاهایی برای انجام بازی‌های پرتحرک نیز توجه می‌شود. البته اگر محیط حیاط کوچک است، لاجرم باید به بخشی از حیاط جلویی برای این منظور پرداخته شود. اما در زمین‌های بزرگتر می‌توانیم برای کودکان و حتی بزرگسالان برنامه‌ریزی کنیم. این حیاط می‌تواند بخشی از حیاط جلویی ساختمان و یا حیاطی در حاشیه‌ی جانبی حیاط نمای ساختمان باشد. اما به ‌ندرت از حیاط‌های پشتی برای طراحی فضای بازی استفاده می‌کنند.

حیاط محوطه بازی ویلا

حیاط نشیمن ویلا

این حیاط مکانی برای برگزاری دورهمی ها است. اعضای خانواده قرار است در محل این حیاط گرد هم جمع شوند و وقت بگذرانند. معمولاً آلاچیق محوطه ویلایی را در این حیاط جانمایی می‌کنند. سطح دسترسی به این حیاط ساده است و معمولاً آن را در جوار اتاق نشیمن ساختمان اصلی دایر می‌کنند. البته در طراحی این حیاط از جلوه‌های بصری پوشاننده و یا محصور کننده استفاده می‌کنند. مثلاً از فضای سبز گسترده برای خلق یک محیط خصوصی شده اما زیبا استفاده می‌شود تا هم حس بودن در فضایی طبیعی تداعی شود و هم فضای دورهمی خانوادگی در دیدرس همسایه‌ها و یا عابران قرار نگیرد.
اگر چه تنوع خلق حیاط در طراحی محوطه ویلا زیاد است و عملاً با چهار نوع حیاط در کاربردهایی متفاوت روبرو هستیم؛ اما معمولاً فضای ویلایی امکان خلق چنین امکاناتی را ندارد. حیاط‌ها کوچک و محدود هستند. جدا از این بخشی از محیط برای طراحی فضای سبز کنار گذاشته شده‌ است. لذا در عموم ساختمان‌های ویلا نمی‌توانیم تمام این حیاط‌ها را تفکیک شده طراحی کنیم. اما می‌توانیم با مهارت کافی در طراحی محوطه و باغ ویلا از فضایی محدود برای طراحی چند وجهی حیاط‌ها استفاده کنیم. حیاط‌ها می‌توانند کاربردهای متنوعی داشته باشند. یک حیاط با طراحی خوب هم می‌تواند محل رفت‌وآمد باشد و هم از قابلیت بازی کودکان و حتی دورهمی ها برخوردار باشد.

حیاط نشیمن ویلا

روش های طراحی باغ ویلا

برخی ساختمان‌های ویلا از آنچنان محوطه‌ی وسیعی برخوردار هستند که می‌توانیم برای طراحی باغ ویلا اقدام کنیم. برخی از ساختمان‌ها نیز در داخل زمین‌های باغ مانند ساخته می‌شوند. به هر صورت وقتی ابعاد زمین اطراف ساختمان اصلی بزرگ است، می‌توانیم دورنمایی جذاب از طراحی باغ ویلا را داشته باشیم. البته این ماجرای شیرین برای ویلاها با محوطه‌ی کوچک نیز شدنی است. به شرط آنکه هنر طراحی باغچه در فضایی محدود را داشته باشیم.
در قدم اول باید تکلیف باغ را روشن کنید. شما باغ را برای چه منظور می‌خواهید؟ آیا قرار است در محوطه اطراف ساختمان ویلایی از درختان میوه بکارید و صاحب باغ میوه شوید؟ و یا قصد طراحی یک باغ سرسبز از درختانی زیبا و جذاب را در سر می‌پرورانید؟ هر چند در دید عملی می‌توانیم به تلفیقی از این دو بپردازیم. اما در نهایت لازم است نوع نگاه شما از طراحی باغ ویلا معین باشد.

اهمیت کاربری باغ ویلا

در بخش قبل توضیح دادیم که در کل برای طراحی باغ ویلا از دو رویکرد برخوردار هستیم. اینکه قرار است باغ میوه داشته باشید و یا یک باغ زینتی را رسیدگی کنید؟ اما تفاوت این دو در چیست؟

  • رسیدگی به باغ میوه سخت‌تر از باغ‌های زینتی است. اما جذابیت بیشتری دارد.
  • یک باغ میوه می‌تواند نقش باغ زینتی نیز داشته باشد. اما معمولاً درختان میوه قابلیت رشد بلند قامت و ظاهری زیبا را ندارند.
  • باید از درختان میوه بومی منطقه‌ی جغرافیایی استفاده کنید.
  • حجم خاک عمل‌آوری باغ میوه بیشتر از باغ‌های تزیینی است.
  • باغ میوه به سم‌پاشی، هرس کردن نیاز دارد. در غیر این صورت درخت به‌ سرعت اسیر آفات شده و از بین می‌رود.
  • میوه درختان باید برداشت شود. در غیر این صورت پای جانوران موذی و پرندگان مزاحم به حیاط و باغ ویلای شما کشیده می‌شود.
  • آبیاری باغ میوه بیشتر از باغ‌های تزیینی است. بنابراین اگر با محدودیت تأمین آب مواجه هستید، از کاشت درختان میوه صرف‌ نظر کنید.

نورپردازی در طراحی محوطه ویلا

در هنگام شب بیشترین استفاده از محوطه‌های ویلایی انجام می‌شود. اهالی خانه چندان تمایلی ندارند که در هنگام روز از فضای اطراف ساختمان اصلی ویلا استفاده کنند. اما در ساعات آغازین شب تا ساعات پایانی شب ماجرا جور دیگری است. زیرا در این ایام تاریک شب قرار است از هیجان حضور در ساختمان ویلایی بهره‌مند شویم. البته در این لحظات طولانی به روشنایی مناسبی از محیط نیاز داریم.
نورپردازی محوطه‌های ویلایی با نورپردازی دیگر فضاهای ساختمانی متفاوت است. روش‌ها و سبک‌های متنوعی نیز برای اجرای نورپردازی طراحی‌ شده است. برای نورپردازی محوطه‌های ویلایی می‌توانید از خدمات تخصصی طراحی محوطه ویلا گروه فرلی ویلا بهره‌مند شوید.

نکته‌های کلیدی در طراحی نورپردازی محوطه ویلایی

  • انتخاب رنگ لامپ‌ها از موضوعات کلیدی در نورپردازی محوطه ویلایی است. رنگ‌های تند فضا را جسورانه‌تر می‌کنند. اما رنگ‌های ملایم باعث خلق فضای صمیمانه‌تری می‌شود. البته می‌توانید از تلفیق این رنگ‌ها در ایجاد سناریوهای مختلف روشنایی محیط استفاده کنید.
  • برای روشنایی در جوار فضای سبز و طراحی چراغ‌های نزدیک زمین از LED های ضدآب استفاده کنید. بهره‌مندی از LED ها با منبع تغذیه خورشیدی نیز ایده‌ای جذاب و هوشمندانه‌ای است.
  • از لامپ‌های هات اسپات در طراحی نورپردازی محوطه ویلایی خودداری کنید. هات اسپات چراغ‌هایی با روشنایی زیاد هستند که چشم‌ها را اذیت می‌کنند.
  • از ایده نورپردازی دیوار حیاط برای فضاسازی زیباتر استفاده کنید.
  • می‌توانید با نصب لامپ‌های توکار، فضای پله‌های محیط ویلایی را هر چه جذاب‌تر کنید.
  • از نورپردازی تأکیدی در فضای باغ و محوطه اطراف ویلا استفاده کنید. مثلاً می‌توانید یک دیوار سنگی، فضای اطراف یک نیمکت، باغچه، نرده و یا آب‌نما را به شکل تأکیدی روشن کنید.
  • روشنایی و نورپردازی فضای استخر را جدی بگیرید.
  • می‌توانید از عناصر محیطی مانند درخت‌ها برای خلق روشنایی جذاب‌تری استفاده کنید.
مشاوره فرلی ویلا

همین الان مشاوره بگیرید

نکته‌هایی برای کاربردی شدن محوطه ویلا

طراحی محوطه ویلا بحثی در مرز زیبایی و کاربردی بودن است. محوطه‌های زیبا به ‌راحتی ایجاد می‌شوند. اما بحث کاربردی بودن موضوع را چالش‌برانگیز می‌کند. برای موفقیت در طراحی محوطه ویلایی و یافتن راهکاری تعامل محور در مرز زیبایی تا کاربردی، این نکات را مد نظر داشته باشید.

هزینه طراحی محوطه ویلا چقدر است؟

هزینه، بحث نهایی ما در طراحی فضای سبز ویلایی است. اما همه می‌دانیم که این بحث نهایی جدی‌ترین و احتمالاً تأثیرگذارترین بخش ماجرا است. به ‌هر حال طراحی باغ ویلا در مراحل کاشت گیاهان تا جانمایی المان‌های محیطی، طراحی فضاهای مسقف، اجرای پیاده‌رو ها و ساخت آلاچیق و آب‌نما هزینه‌بردار است.
هنر طراحی فضای سبز ویلا برای پیش‌ بینی هزینه‌ها است. اگر در انجام مراحل طراحی حرفه‌ای اقدام کرده باشید، قاعدتاً می‌توانید در همان فاز مقدماتی برآورد مناسبی از هزینه اجرای فضای سبز ویلا نمایید. مهندس طراح کاربلد می‌تواند در فاز مقدماتی زمانی ‌که همه ایده‌ها روی کاغذ هستند، قیمت نهایی اجرای کار را تخمین بزند. لذا بهتر می‌توانید مدیریت مالی تأمین هزینه طراحی فضای سبز ویلا را انجام دهید. البته حتی می‌توانید نوع طراحی را با توجه به مقدار بودجه خود معین کنید.

بحث هزینه از موضوعات همیشگی در هر مرحله از ساخت بناهای عمرانی است. در طراحی محوطه ویلا نیز با موضوع چالش‌ برانگیز هزینه رودررو هستیم. به ‌هر حال قرار است یک محوطه تمام عیار با جانمایی مناسب فضای سبز، درختان متنوع و عناصر کاربردی اعم از احداث آلاچیق، استخر بپردازیم. اجرای تمام این مؤلفه‌ها هزینه‌بردار هستند. هزینه طراحی باغ ویلا متغیر است و در کل به ابعاد فضا، نوع طراحی، چیدمان ملزومات بستگی دارد. در هزینه طراحی محوطه ویلا به نکات زیر توجه کنید:

توصیه هایی برای طراحی و اجرای محوطه ویلایی

طراحی محوطه و باغ ویلا با هدف زیباسازی محیط اطراف ویلا انجام می‌شود. اما فراتر از زیبایی باید در نگاهی کاربردی اجرا شود. فضای اطراف ساختمان‌های ویلایی مکان‌های جذابی برای گذراندن وقت‌های خوشی درحین استراحتی روستایی هستند. با طراحی هوشمندانه می‌توانیم از حیاط ویلا به اندازه خود ویلا و حتی در فضایی جذاب‌تر از ساختمان اصلی ویلا استفاده کنیم. برای هر نوع طراحی و اجرای محوطه ویلایی می‌توانید از خدمات تخصصی طراحی محوطه ویلا در گروه فرلی ویلا بهره‌مند شوید.

پروژه‌های ویلایی

پرسش و پاسخ

کاشت گیاهان از مهمترین مراحل محوطه سازی ویلا است. اما گیاهان مورد نظر باید متنوع و متناسب با اقلیم منطقه جغرافیایی باشد. همچنین در کنار جانمایی زیبا و هارمونیک انواع گیاهان به ایجاد عناصر مکمل محوطه ویلایی مانند ساخت آلاچیق، استخر، آب‌نما، باربیکیو نیز پرداخته می‌شود.

بدون داشتن پلن نمی‌توانیم طراحی مدون و ساختار یافته داشته باشیم. چرا که برای تمامی مؤلفه‌های محوطه‌سازی اعم از فضای سبز، پیاده‌روها، ساخت آلاچیق، استخر به جانمایی دقیق آنها در طراحی ساختاریافته مطابق با سبک بنای اصلی نیاز داریم.

پلن راندو یکی از روش‌های متداول در طراحی و اجرای محوطه ویلایی است. در این نوع پلن حیاط ویلا به مانند یک نقشه مشابه واقعیت ترسیم می‌شود. تا جاییکه صاحب ویلا به‌ راحتی می‌تواند طرح نهایی محوطه ساختمانی خود را قبل ‌از انجام هر اقدام عملی به شکل عینی مشاهده کند.