انواع حیاط در خانههای ویلایی
وقتی برای طراحی حیاط ویلا دست به کار شدهایم، لازم است تا نوع دیزاین ما با نوع کاربری حیاط همخوانی داشته باشد. همه حیاط ها محوطههای باز در اطراف خانههای ویلایی هستند؛ اما همه آنها شرایط کاربری یکسانی ندارند. انواع حیاط در خانههای ویلایی به ۴ گروه دستهبندی میشوند:
-
حیاط نشیمن
حیاطی برای دورهمیهای خانوادگی است و دیزاین آن مناسب شبنشینیهای صمیمی و دوستداشتنی انجام میشود. المانهای این حیاط معمولاً در دسترس ساده خانه ویلایی قرار دارد و گاهاً از محیط آن برای غذا خوردن و یا چای نوشیدن استفاده میکنند. آلاچیق بخش برجستهای در این نوع حیاط ویلایی است.
-
حیاط خلوت ویلا
حیاطی که در پشت ساختمان به دور از مسیر ورودی اصلی بنا با دسترسی محدود قرار دارد. این حیاط از بهترین مکانها برای ایجاد محیطی خصوصی است و صاحبان ویلا معمولاً از آنجا برای استراحت استفاده میکنند.
-
حیاط بازی ویلا
بازی در خانههای ویلایی همیشه جذاب است و معماران کاربلد همواره به بخشهایی مناسب از محوطهی اطراف ویلا برای طراحی حیاط بازی توجه میکنند. این حیاط میتواند برای بازی کودکان اختصاص بدیم و یا در آنجا از وسایل ورزشی مانند زمین تنیس و حتی استخر استفاده کنید. اما به هر حال این حیاط فضایی جدا از محوطهی اصلی برای تفریح اهالی خانه است.
*خواندن این مطلب خالی از لطف نیست: ساخت استخر ویلا
-
حیاط جلویی ویلا
بخش ورودی ساختمان است که در تکمیل نمای ساختمان نقش برجستهای دارد. طراحی حیاط ویلایی در بخش جلویی کاملاً مطابق با سبک بنای اصلی انجام میشود و عموم عناصر جذاب محیطی در این حیاط قرار می گیرند.
تفکیک حیاطها در خانههای ویلایی
محوطهی اطراف ساختمانهای ویلایی محدود است و قاعدتاً نمیتوانیم به خلق حیاطهایی فراخ و بینهایت دلباز بپردازیم. حتی در بزرگترین باغ ویلا هم به طراحی منظم از فضاها و حیاطها نیاز داریم. قطعاً علاقه ندارید تا در اطراف ساختمان ویلایی شما حیاطی با محیطی آشفته و بیبرنامه قرار گیرد. از طرفی به جانمایی مناسب از تمام انواع حیاط و استفاده کامل از تمامی امکانات علاقه دارید. این هنر طراحی حیات ویلایی است که از تمامی عناصر کنار هم استفاده میکند.
با تکنیک مناسب محوطه سازی در بخشهای مختلف و جانمایی مناسب المانهای محیطی مانند آلاچیق، استخر، آبنما در کنار هم با طراحی مناسب مسیرهای تردد و مرزبندیهای هدفمند در کنار استفاده هوشمندانه از فضای سبز برای تفکیک فضاها به راحتی میتوانیم از تمامی انواع حیاط حتی در کوچکترین محوطههای ویلایی بهرهمند شویم.
انواع سبک طراحی حیاط ویلایی
دیزاین حیاط ویلایی در امتداد سبک معماری بنای اصلی شکل میگیرد. در واقع حیاط خانههای ویلایی تکمیل کننده معماری بنای اصلی هستند که با برجستهتر کردن نمای آن در هر چه زیباتر شدن و کاربردیتر شدن خانه تأثیر میگذارند. به این ترتیب معمولاً سبک طراحی حیاط ویلایی برگرفته از سبک معماری بنای اصلی است که در ۴ دستهبندی کلی قرار میگیرند.
-
حیاط ویلایی ایرانی
از محبوبترین سبکها برای طراحی حیاط ویلایی ساده است که در اجرای آن روح اصیلی از فرهنگ ایرانی قرار دارد. نماسازی با آجرها، استفاده از آبنما در کنار حوض و قرار دادن حس روحبخشی از گیاهان در قامت گلدانها و باغچههای کوچک از مهمترین ویژگیهای طراحی حیاط ویلایی ایرانی هستند.
-
حیاط ویلایی کلاسیک
ویلاها با نمای کلاسیک به حیاطی با دیزاین کلاسیک نیاز دارند. این حیاطها به مانند ساختمان اصلی روح شکوه و عظمت نمای کلاسیک را همراه خود دارند. استفاده از المانهای سنگی، آلاچیقهای بزرگ با نمای رومی، مجسمهها و یا آبنماهای تمام سنگی در کنار عناصر عمودی همراه نورپردازی گسترده از ویژگیهای برجسته طراحی حیاط ویلا کلاسیک هستند.
-
حیاط ویلایی مدرن
از سبکهای محبوب در این سالهای اخیر است که متناسب با طراحی ویلا مدرن شکل گرفته است. طراحی حیاط مدرن در نهایت سادگی و با قرار دادن المانهای خلوتی از محیط حیاط شکل میگیرد. خطوط از مهمترین ویژگی در حیاط ویلایی مدرن هستند. این سبک با استفاده از خطوط شکسته و حجمهای مکعبی با استفاده از متریالهای مدرن و البته کاملاً خلوت و ساده طراحی میشود.
-
حیاط ویلا روستایی
یک سبک متفاوت اما آشنا در معماری امروز خانههای ویلایی است. طراحی حیاط روستایی نوعی بازگشت به فرهنگ اصیل از اقلیمهای متفاوت ایرانی است. حیاط ویلا روستایی میتواند نوعی طراحی سنتی ایرانی باشد؛ اما با توجه به اقلیم منطقه انجام میشود. به این ترتیب با در نظر گرفتن نوع آبوهوای منطقه و استفاده از روح فرهنگی و معماری اقلیمهای گوناگون ایرانی این نوع حیاط خانههای ویلایی را طراحی میکنند.
اصول طراحی حیاط ویلایی
از طراحی حیاط ویلایی ایرانی تا محوطههای مدرن خانههای امروزی و حتی شکوه حیاطهای کلاسیک در خانه باغهای بزرگ همگی از اصول کلی برای طراحی حیاط ویلا باغ استفاده میکنند. این 8 اصل کلیدی به قرار زیر هستند:
*برای کسب اطلاعات بیشتر درمورد اصول طراحی باغ ویلا کلیک کنید.
1) طراحی با توجه به اقلیم منطقه
برای هر چه کاربردیتر شدن حیاط ویلا شرایط آبوهوایی منطقه را در نظر میگیرند. به این ترتیب حتی با کاهش هدر رفت انرژی در هزینه طراحی حیاط نیز صرفهجویی میشود. حیاط خانههای ویلایی در اقلیم کوهستانی تا اقلیم کویری و البته اقلیم دریایی و جنگلی متفاوت است.
2) ایجاد تعادل در فضای سبز و المانهای محیط
همهی حیاطها به حضور فضای سبز نیاز دارند، اما در پهنهی حیاط باید از المانها مانند آلاچیق، استخر، نیمکت، مسیرهای تردد نیز قرار بدهیم. در طراحی حیاط ویلایی به تعادلی میان فضای سبز و المانهای محیطی نیاز داریم. حتی میتوانیم از حضور فضای سبز برای تفکیک محوطهها و یا طراحی دیوارهای سبز و استتار بخشهای خصوصی و یا نیمه خصوصی حیاط استفاده کنیم.
3) طراحی فضاهای مسقف و یا نیمه مسقف
در حیاط ویلایی به تعادلی از فضاهای باز، فضاهای مسقف و نیمه مسقف نیاز داریم. آلاچیقها فضاهای مسقف هستند و میتوانیم مسیر دسترسی به آنها را نیمه مسقف طراحی کنیم. از طرفی میتوانیم از تکنیکهایی ساده مانند نصب توری سایبان برای ایجاد فضایی لطیف و دوستداشتنی اما دلباز در فضای حیاط استفاده کنیم.
4) انتخاب تخصصی گیاهان در فضای سبز حیاط
طراحی و اجرای فضای سبز ویلا مهمترین بخش از خانههای ویلایی است که در دیزاین کلی حیاط خانه کاملاً تأثیرگذار است. اما وقتی در ایجاد فضای سبز موفق هستیم که از گیاهان مناسب با هماهنگی میان درختان تا بوتهها و گلها و حتی جانمایی گلدانها استفاده کرده باشیم. تمامی گیاهان از درختها تا گلها بهتر است از نوع سازگار با اقلیم آبوهوایی منطقه باشند.
5) طراحی سیستم آبیاری
در امتداد فضای سبز حیاط ویلا به آبیاری آنها نیاز دارید. حتی در سادهترین حیاطها باید از مسیر لولهکشی مناسب برای پوشش تمامی محوطه استفاده کنید تا علاوه بر آبیاری برای شستشوی حیاط با مشکل جدی مواجه نشوید. در عین حال ایده آبیاری هوشمند مورد توجه قرار میگیرد.
6) اهمیت نورپردازی
در طراحی حیاط ویلایی باید برای تفریحات شبانگاهی نیز برنامهریزی کنیم. تفریحات شبانه همواره در کانون توجه هستند و برای اجرای تمامی آنها به نورپردازی مناسب حیاط ویلا نیاز داریم. البته روش نورپردازی از مدرن تا کلاسیک و حتی سنتی متفاوت است.
7) استخر در خانههای ویلایی
طراحی حیاط ویلایی با استخر مورد پسند هر کسی قرار میگیرد. حیاط ویلاها حریم خصوصی آنها است و بهترین مکان برای تفریحاتی مانند شنا و آبتنی هستند. استخر از آن دست بخشهایی است که فضای قابل توجه از حیاط خانههای ویلایی را اشغال میکند؛ اما هنرمندانه میتوانیم با استفاده از الگوهای متفاوت طراحی استخر و مرزبندیهای مناسب از این ویژگی برجسته در طراحی حیاط ویلایی استفاده کنیم.
8) دسترسی آسان به ورودی اصلی و تمامی محوطههای اطراف ویلا
دسترسی، مهمترین فاکتور برای طراحی حیاط است. اگر چه میتوانیم از مسیرهای تردد با طراحی خلاقانه استفاده کنیم؛ اما قرار نیست تا در حیاط خانههای ویلایی هزارتو بسازیم. دسترسیها باید ساده، سرراست، مفید و زیبا باشند.
توصیههایی برای طراحی حیاط ویلایی
بهترین طراحی حیاط ویلایی لزوماً زیباترین آنها نیست؛ بلکه حیاطی هماهنگ با معماری بنای اصلی و استفاده مناسب از عناصر محیطی با دسترسیهای ساده و سرراست است. در عین حال حیاط خوب با تعادلی از فضای سبز در کنار عناصر محیطی شکل میگیرد. هزینه طراحی حیاط کاملاً وابسته به سبک معماری ساختمان و نوع نگاه شما به دیزاین محوطه متغیر است. برای کسب مشاورههای لازم و طراحی حیاط ویلایی می توانید از خدمات مشاوره و اجرایی گروه معماری محوطه فرلی ویلا استفاده کنید. ما در فرلی ویلا برای هر نوع حیاط از کوچکترین آنها تا بزرگترین باغ ویلاها برنامه داریم.