اصول پایه طراحی ویلا شیشه ای

بهره‌مندی از محیط طبیعی، داشتن چشم‌انداز زیبا، حس همراهی با طبیعت همگی از شرایط ایده‌آل خانه‌های ویلایی هستند. معماران نیز برای تحقق این رؤیاهای جذاب انواع ایده‌های خلاقانه را ابداع کرده‌اند. مانند طراحی ویلا شیشه ای که مقدمه ساخت ویلایی بدون مرز است. طراحی ویلا شیشه ای از ایده‌های مدرن در ساخت بناهای تفریحی محسوب می‌شود. این ایده به ‌دنبال بهره‌مندی حداکثری از محیط طبیعی اطراف ساختمان‌های ویلایی شکل‌ گرفته است و حالا تجربه‌ای جدید و توسعه مدرن و ایده‌هایی خلاقانه را دنبال می‌کند. هماهنگی با طبیعت، ایجاد حس بصری دلنشین و چشم‌انداز کامل از محیط، ویژگی قابل ‌توجه ساخت ویلا شیشه ای است. ایده طراحی ویلا شیشه ای سال‌ها است که مطرح ‌شده و حتی برخی از این ساختمان‌ها در دسته بندی معماری کلاسیک قرار می‌گیرند. اما به ‌هر حال آنچنان سروصدایی به پا نکرده‌اند و هنوز هم در جمع ایده‌های بکر و خلاقانه قرار دارند. این ایده آن‌قدر کمیاب است که هر کسی با دیدن ویلا شیشه ای مجذوب آن خواهد شد. اما ساخت چنین ویلاهایی در عین زیبایی چالش‌هایی نیز دارد. از خطر شکستن شیشه تا گرمایش ساختمان و… مباحث جدی در ساخت ویلا شیشه ای هستند. در این مقاله از فرلی ویلا به تمام اصول پایه ساخت ویلا شیشه ای می‌پردازیم.

اصول طراحی و معماری ویلا شیشه ای

طراحی ویلا شیشه ای به ‌کلی با معماری ویلاها بر پایه ایده‌های کلاسیک متفاوت است. در این معماری قصد داریم تا به جای دیوارچینی های پی‌درپی به‌ همراه پنجره‌های بزرگ و کوچک، از دیوارهای یکدست شیشه‌ای استفاده کنیم. این قطعات بزرگ شیشه‌ای در قاب‌های محکم فلزی قرار می‌گیرند.

هجوم بی‌اندازه نور، اولین چالش معماری خانه‌های شیشه‌ای است. در عین ‌حال کم‌رنگ شدن حریم ساختمان در کنار مواجهه با عوامل طبیعی از دیگر چالش‌ها هستند. معمولاً این‌طور نیست که در هر چهار جبهه ساختمان از نمای شیشه‌ای استفاده کنید. در این ‌صورت حس زندگی در یک آکواریوم را خواهید داشت.

معماران معمولاً از نمای شیشه‌ای در یک یا دو جبهه اصلی ساختمان استفاده می‌کنند. بخش‌هایی از دیواره سالن پذیرایی و یا اتاق‌خواب و حتی آشپزخانه می‌توانند با دیوار شیشه‌ای شکل بگیرند. در چنین معماری بخش‌های حریم ساختمان مانند حمام و یا دستشویی در پشت نمای اصلی قرار می‌گیرند. مگر آنکه بتوانیم خلاقانه از حریم کافی برای ایجاد نما شیشه‌ای فضاهای خاص ساختمان استفاده کنیم. در عین ‌حال این نمای شیشه‌ای تأثیری در تداخل فضایی داخل ساختمان ندارد و همچنان فضاهای داخلی استقلال خود را حفظ می‌کنند.

ساخت ویلا شیشه ای

نکته‌ها و مراحل کلیدی طراحی ویلا شیشه ای

اگر برای طراحی و ساخت ویلا شیشه ای دست ‌به ‌کار شده‌اید، لازم است تا از برخی نکات پایه و اصولی ساخت چنین ساختمان‌هایی اطلاع داشته باشید. این موارد به قرار زیر هستند:

  • بررسی ساعات روشنایی روز در فصل‌های مختلف:

نور اصلی‌ترین فاکتور برای طراحی اتاق شیشه‌ای است که هم می‌تواند مفید بوده و در زیبایی و بهره‌مندی سازه تأثیرگذار باشد و هم می‌تواند مخرب شده و باعث آزار و ناراحتی ساکنین گردد. قطعاً نمی‌خواهیم تا نمای شیشه‌ای ساختمان ما در هجوم بی‌وقفه و سنگین نور خورشید قرار بگیرد.

از طرفی علاقه نداریم تا با وجود نمای سراسر شیشه‌ای در خانه‌ای تاریک زندگی کنیم. با بررسی ساعات روشنایی روز در فصل‌های مختلف منطقه جغرافیایی و توجه به موقعیت محیط مثلاً وجود کوه، تپه، درختان و یا ساختمان‌های مجاور می‌توانیم برای دریافت حداکثر روشنایی مفید در طول روز بهره‌مند شویم.

  • توجه به اقلیم و موقعیت جغرافیایی:

طراحی ویلا شیشه ای کاملاً وابسته به نوع اقلیم و شرایط آب‌وهوایی است. قطعاً گرمایش ساختمان‌ها با نمای سراسر شیشه‌ای از دیگر ساختمان‌ها دشوارتر است. لذا برای طراحی چنین ویلاهایی در اقلیم کوهستانی دست‌ به ‌عصا هستیم و معمولاً فقط در یک جبهه از نما شیشه‌ای استفاده می‌شود.

در مقابل حتی برای ساخت ویلا شیشه ای در اقلیم‌های گرم و خشک نیز با چالش تابش تند نور خورشید روبرو هستیم. اگر چه در چنین اقلیمی معمولاً از طراحی نمای پشت به آفتاب استفاده می‌کنند؛ اما به ‌هر حال نمی‌توانیم تمامی جبهه‌های ساختمان را در هجوم بی‌وقفه تابش تند آفتاب رها کنیم.

به هر صورت اقلیم و موقعیت جغرافیایی از الزامات پایه پلان ویلا شیشه ای است و قبل ‌از اجرای طراحی بهتر است مشاوره‌های لازم را انجام داده باشید. در این‌باره می‌توانید از نظرات کارشناسی متخصصین گروه فرلی ویلا استفاده کنید.

  • منظره و چشم‌انداز:

هدف از طراحی ویلا شیشه ای بهره‌مندی از چشم‌انداز زیباتر و همراهی هر چه بیشتر با طبیعت اطراف ساختمان است. با استفاده از تکنیک نما شیشه‌ای به ‌راحتی می‌توانیم طبعیت بیرون ساختمان را تا درون آن گسترش دهیم. ایجاد ویوی پاناراما از محیط اطراف ساختمان برگ برنده طراحی چنین ویلاهایی است.

همه ویلاها پنجره دارند و حتی در برخی از آنها از پنجره‌های بزرگ استفاده ‌شده است؛ اما هیچکدام نمی‌توانند چشم‌انداز کامل با ویوی پاناراما به مانند ویلا شیشه ای را تداعی سازند. در ابتدای همین مطلب متذکر شدیم که قرار نیست تا در آکواریوم زندگی کنیم. بلکه بهتر است یک یا دو جبهه اصلی ساختمان، نمای تمام شیشه‌ای داشته باشد. لذا این هنر مهندس معمار است که با توجه به محیط اطراف سازه برای بهره‌مندی از بهترین چشم‌انداز دست ‌به ‌کار شود.

  • متریال:

از چه نوع شیشه‌ای برای ساخت ویلا شیشه ای استفاده می‌کنید؟ بحث متریال از موضوعات کلیدی برای طراحی ساختمان‌های نما شیشه‌ای است. شیشه‌های گوناگون برای قرار گرفتن در بخش‌های متفاوت ساختمان طراحی ‌شده است؛ اما آیا هر شیشه مناسب طراحی در ابعاد بزرگ از نمای یکپارچه ساختمان‌های شیشه‌ای است؟ این شیشه باید مقاوم، پایدار، عایق و البته سبک باشد. موضوع متریال را با معرفی انواع شیشه مناسب چنین ساختمان‌هایی بازتر خواهیم کرد.

اجرا ویلا شیشه ای

انواع شیشه برای طراحی ویلا شیشه ای

تکنولوژی تولید شیشه‌های مقاوم با قابلیت عایق صوتی و حرارتی در حال توسعه است و حالا با انواع گوناگون از این شیشه‌ها روبه‌رو هستیم که هر کدام می‌توانند سبک طراحی ویلا شیشه ای را متحول سازند. این شیشه‌ها به ‌قرار ذیل هستند:

  • شیشه دودی:

برای ساختمان‌هایی که دارای نماهای گسترده شیشه‌ای هستند و یا بخش‌هایی از نمای ساختمان که در مقابل هجوم گسترده نور خورشید قرار دارد، استفاده از تکنیک شیشه دودی بهترین است. شیشه دودی در ایجاد تعادل میان ورود نور تند خورشید به درون ساختمان تأثیرگذار بوده و مادامیکه از چشم‌انداز بزرگ محیط اطراف بهره‌مند هستید، اصلاً تحت تأثیر آثار آزاردهنده و مخرب نور خورشید قرار نمی‌گیرید.

  • شیشه دوجداره:

شیشه دوجداره دستاورد نوین ساختمان‌سازی است که حالا در عموم ساختمان‌ها استفاده می‌شود. این نوع شیشه عایق ایده‌آل صوتی و حرارتی است. در ابعاد بزرگ طراحی‌ شده و دارای قاب بندی مخصوص است؛ اما به ‌هر حال برای صرفه‌جویی در مصرف انرژی تأثیرگذار است. استفاده از شیشه دوجداره برای ساختمان‌های نما شیشه‌ای که با چالش گرم کردن محیط روبرو هستند، کاملاً ایده‌آل بوده و فضای داخلی آن را هر چه زیباتر خواهد کرد. البته لازم به ذکر است که قیمت اجرای شیشه دوجداره به نسبت دیگر تکنیک‌ها بالاتر است.

  • شیشه حرارت دیده:

نوعی تکنیک ساخت شیشه مناسب فضاهای ساختمانی است. این نوع شیشه به نسبت از شیشه‌های معمولی مقاوم‌تر هستند و تحت فشار به ‌سادگی نمی‌شکنند. در عین ‌حال تحمل ضربه بهتری از شیشه‌های معمولی دارند. هزینه اجرای ساختمان شیشه‌ای با این متریال حرارت دیده نیز کمتر از تکنیک شیشه دوجداره است. نکته‌هایی که باعث شده تا عموم معماران از این نوع شیشه برای طراحی ویلا شیشه ای استفاده کنند.

سبک‌ها و ایده‌ها برای طراحی ویلا شیشه ای

دکوراسیون ویلا شیشه ای

نمای باز با چشم‌انداز وسیع از محیط اطراف ویژگی برجسته ساختمان‌های شیشه‌ای است. با این ‌وجود سبک اجرا تا معماری این ساختمان‌ها با یکدیگر متفاوت است. ویلاهای شیشه‌ای از مدرن‌ترین سازه‌های ساختمانی هستند و قطعاً توسعه تکنولوژی در بهبود مراحل طراحی و فرآیند ساخت آنها نیز تأثیرگذار است. سبک‌ها و ایده‌های طراحی ویلا شیشه ای با توسعه تکنولوژی ابداع شده ‌است و حالا به روش‌های متداول تبدیل شده‌اند. این سبک‌ها به‌ قرار زیر هستند:

  • نما شیشه‌ای به سبک اسپایدر:

برای طراحی جداره‌های شیشه‌ای در این سبک از اتصالات فلزی شبیه به پاهای عنکبوتی استفاده شده ‌است. برای همین است که به این سبک جداره‌های شیشه‌ای اصطلاحاً نما اسپایدر گفته می‌شود. در واقع جداره شیشه‌ای در نهایت سادگی از کنار هم قرار دادن قطعات شیشه با اتصالات فلزی ساخته می‌شود. این سبک ساده و کم‌هزینه است. در عین ‌حال سبک وزن بوده و به ‌راحتی اجرا می‌شود. اما در عایق صوتی و حرارتی چندان مؤثر نیست و در کل مناسب اجرا در اقلیم‌های سرد و کوهستانی نیست.

  • نمای شیشه‌ای به سبک فریم لس:

همان‌طور که از نام این سبک پیدا است، قرار است تا قطعات بزرگ شیشه را بدون ایجاد قاب و یا فریم برروی ساختمان نصب کنیم. در این روش هر شیشه بدون نیاز به فریم بر روی دهانه‌های بزرگ ساختمان نصب می‌شود. از آنجا که فریمی در کار نیست، قاعدتاً از قابلیت بازشو نیز برخوردار نیستند. در این نوع ساختمان‌ها معمولاً از بازشوهای مخفی و یا بازشوهای محدود در بخشی از حاشیه نمای اصلی برای ورود هوای تازه به داخل ساختمان استفاده می‌کنند. سبک فریم لس ارزان، ساده و کاملاً مؤثر است. اما به‌ هر حال با محدودیت بزرگی مانند بازشو روبرو هستند.

  • نمای شیشه‌ای به سبک کرتین وال:

در این روش از قاب‌های بزرگ شیشه‌ای برای طراحی نمای ویلا استفاده می‌کنند. در واقع این سبک با ترکیب پروفیل و شیشه اجرا می‌شود. به‌ این ‌ترتیب قطعات بزرگ شیشه‌ای در قامت پروفیل‌های مستقل طراحی ‌شده و کنار هم برای شکل‌گیری نمای اصلی ساختمان قرار می‌گیرند. سبک کرتین وال متداول‌ترین روش اجرا و ساخت ویلا شیشه ای است. به ‌راحتی می‌توانیم از تکنیک شیشه‌های دوجداره برای خلق نمایی تمام شیشه‌ای استفاده کنیم. از طرفی برای اجرای این نوع روش نیازی به استفاده از ملات ماسه و سیمان نداریم و مراحل اجرای آن کاملاً خشک و مکانیکی است.

همین نکته ساده باعث شده تا جداره‌های کاملاً مقاوم و ماندگار شیشه‌ای ساخته شوند. از طرفی این قطعات شیشه‌ای ویژگی‌های ایده‌آل عایق صوتی و حرارتی را دارند. به ‌دلیل استفاده از لمینت و یا سکوریت در ساخت شیشه نیز ضد ضربه و مقاوم هستند. اگر چه هزینه اجرای نمای کرتین وال از دو روش دیگر بالاتر است و مدت زمان اجرا نیز طولانی‌تر است؛ اما در متراژ بزرگ قابل ‌اجرا هستند. لذا بهترین سبک طراحی ویلا شیشه ای ساختمان‌های دوبلکس و یا تریپلکس است.

*بیشتر بدانیم: 4 نکته در طراحی و ساخت نما ویلا

نمای شیشه‌ای به سبک اسکای لایت:

ساخت سقف‌های شیشه‌ای، بخش پررنگی از طراحی ویلا شیشه ای هستند. در این روش قرار است تا با ایجاد سقف‌های شفاف از تماشای آسمان و مناظر بالای ساختمان مثلاً شاخه درختان در محیط داخل ویلا برخوردار شویم. برای چنین ایده‌ای از سبک معماری اسکای لایت استفاده می‌کنند. اسکای لایت نوعی قاب‌بندی مخصوص شیشه‌های سقفی است که به مانند قطعات بلوکی کنار هم قرار گرفته و سقف شیشه‌ای را تشکیل می‌دهند. این روش برای ایجاد روشنایی در بخش‌های مرکزی ویلا مناسب است. حتی در ویلاهای کلاسیک که جداره‌های معمولی دارند، برای توزیع نور در بخش‌های میانی ساختمان می‌توانیم از تکنیک اسکای لایت ساختمان‌های شیشه‌ای استفاده کنیم.

مزایا و معایب ویلاهای شیشه‌ای

در این مطلب به بررسی کلی از اصول طراحی و نکات ساخت ویلا شیشه ای اشاره کردیم. قاعدتاً زندگی در چنین ویلاهایی با حس و حال مدرن همیشه جذاب است. اما بهتر است تا اندکی هم از قابلیت‌ها، مزایا و حتی محدودیت‌ها و معایب ساخت چنین ویلاهایی اطلاع داشته باشید.

مزایای طراحی ویلا شیشه ای:

توزیع گسترده نور در ساختمان: در یک ساختمان شیشه‌ای دیگر نیازی به نور مصنوعی برای روشن شدن فضاها در هنگام روز ندارید. حتی می‌توانید هنگام شب از روشنایی محوطه برای روشن شدن ملایم فضاهای داخل ساختمان نیز استفاده کنید.
– کاهش مصرف انرژی: توزیع نور خورشید در گرم شدن سریع ساختمان نقش دارد و می‌تواند باعث بهبود مصرف انرژی گردد.
– تقویت حس آرامش و ایجاد محیط دلبازتر: نما شیشه‌ای شما را تا عمق محیط طبیعی اطراف ویلا می‌کشاند. در چنین ساختمان‌هایی با محیط اطراف خود زندگی می‌کنید. در عین ‌حال دیگر مرزی میان شما و محیط وجود ندارد. این ساختمان‌ها دلبازتر به ‌نظر می‌رسند. ایده ویلا شیشه ای مناسب طراحی ساختمان‌های کوچک است.
– ساخت ساده و متنوع: طراحی و ساخت ویلا شیشه ای ساده است. حتی در زیبایی هم مثال‌زدنی هستند. در عین ‌حال می‌توانیم با اندک خلاقیت تنوعی گسترده از فضاسازی را در این ساختمان‌ها ایجاد کنیم.
– سبک بودن: سبک بودن از مزایای برجسته طراحی ویلا شیشه ای است که مناسب اجرا در زمین‌های سست، زمین‌های شیب‌دار و یا صخره‌ای و در کل اجرای سازه‌های سبک و پیش ساخته است.

محدودیت‌های طراحی ویلا شیشه ای:

با وجود تمام مزایایی که مطرح کرده‌ایم، اگر برای ساخت ویلا شیشه ای اقدام می‌کنید، حتماً این موارد را در نظر بگیرید:
– هزینه اجرای نسبتاً بالایی دارند: انتخاب سبک طراحی در هزینه کاملاً تأثیرگذار است. به ‌عنوان مثال هزینه اجرای ویلا شیشه ای به سبک کرتین وال قابل ‌توجه است.
– آلودگی صوتی: شیشه‌ها هرگز نمی‌توانند عایق صوتی ایده‌آلی باشند. البته در این سال‌های اخیر تکنولوژی تولید شیشه متحول شده ‌است و حالا از سبک‌ها مانند شیشه‌های دوجداره برخوردار هستیم که عایق ایده‌آل در برابر صدای محیط هستند؛ اما به ‌هر حال در ابعاد بزرگ توانایی حذف کامل صداهای محیط را ندارند.
– اتلاف حرارتی: اگر چه هجوم نور خورشید، محیط داخل ساختمان شیشه‌ای را به سرعت گرم می‌کند؛ اما در روزهای برفی و بارانی گرم نگه‌داشتن این خانه‌ها دشوارتر است. هر چند با تکنیک به کارگیری شیشه دوجداره این مشکل قابل برطرف شدن است.
– کثیفی زیاد: کثیف شدن مشکل جدی و محدودیت اصلی ساختمان‌های شیشه‌ای است. گرد و خاک، دود و حتی شاخ‌وبرگ درختان تا فضولات پرندگان به‌ راحتی بر سطح شیشه نشسته و آن را کثیف می‌کنند. تمیز کردن سطوح بزرگ شیشه‌ای همیشه دشوار و چالش ‌برانگیز است.

سخن پایانی

طراحی ویلا شیشه ای همیشه ایده جذاب و بکری است که ما را به خانه هایی بدون مرز می رساند. این ایده برای بهرمندی از ویو پاناراما، چشم انداز زیبا، توزیع نور طبیعی در ساختمان و حس حضور در یک خانه مدرن بهترین است. اما در فاز اجرا تا ساخت ویلا شیشه ای باید دقت بالایی داشته باشیم. ساخت این نوع ویلا پروژه کاملا تخصصی است و توصیه می کنیم که از فاز طراحی تا ساخت ویلا شیشه ای از نظر کارشناسی اهل فن و با تجربه استفاده کنید. گروه فرلی ویلا با پشتوانه سال‌ها تجربه طراحی و ساخت انواع ویلا شما در اجرای این ساختمان های شیشه ای همراهی خواهند کرد.

5/5 - (1 امتیاز)

ارسال نظر

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *