مزایای معماری ویلا فلت
ویلاهای یک طبقه با کف کار شده کم ارتفاع به ظاهر خیلی ساده هستند. تا جاییکه به راحتی در میان طبیعت اطراف خود محو میشوند. شاید همین نکته به ظاهر ساده از مزایای طراحی ویلا فلت باشد. ویژگی جالبی که برای طراحی ویلاهای طبیعت محور بهترین است. مزایای معماری خانه براساس ساختمان فلت و یک طبقه به قرار زیر است:
- به سرعت اجرا شده و ساخته میشوند.
- برای ساخت به مصالح کمی نیاز دارند که باعث کاهش هزینهها خواهد شد.
- با کاهش حجم ساختوساز در کاهش هزینه نیروی کار صرفه جویی خواهد شد.
- رفتوآمد به داخل ساختمان همکف ساده است که برای افراد مسن و یا افراد با مشکلات حرکتی بهترین است.
- ساختمان تحت تأثیر جریان بادهای سرد و گرم قرار ندارد. لذا جریان سرمایشی و یا گرمایشی سادهتری دارند.
- به راحتی میتوانیم از فضای بیرون استفاده کنیم. چه از نظر منظره باغ و چه از نظر دسترسی ساده، ساختمانهای ایدهآل هستند.
- سازههایی سبک، مقاوم و ضد زلزله هستند که به سادگی در طول زمان اسیر فرسایش محیط قرار نمیگیرند.
- به خوبی با محیط طبیعی اطراف خود هماهنگ شده و حتی تحت تأثیر محیط قرار گرفته، حالتی مستتر پیدا میکند. به این ترتیب بهترین الگوی طراحی ساختمان طبیعت محور هستند.
معایب معماری ویلا فلت
در کنار تمام مزایایی که گفتیم، لازم است تا از برخی محدودیتها و معایب این نوع معماری نیز اطلاع داشته باشید. مواردی از قبیل:
- همجواری فضاهای خصوصی مانند اتاقخواب با فضاهای عمومی مانند اتاق پذیرایی اجتناب ناپذیر است. البته با معماری هوشمندانه میتوانیم این نوع فضاها را تفکیک کرده و حریمها را رعایت کنیم.
- توزیع صدای فضاهای عمومی در فضاهای خصوصی مانند اتاق خواب اتفاق می افتد که در هر صورت بازهم با بهرهمندی از معماری مناسب میتوانیم این محدودیت را کاهش دهیم.
- عدم برخورداری از چشمانداز وسیعی یا اصطلاحاً ویو ابدی که معمولاً در طبقه دوم ایجاد میشود.
- کوچک بودن فضا که شاید مناسب استفاده خانوادههای شلوغ نباشد.
با این حال بسیاری از این معایب مطرح شده را میتوانیم در فهرست محدودیتها قرار دهیم. به شکلی که معمار هنرمندانه میتواند با خلق پلانی کامل برای تفکیک مناسب فضاها و بررسی حریمها در ساخت ویلا فلت اقدام کند.
آیا ویلا فلت تفکری منسوخ شده است؟
در حال حاضر ایدهای طراحی ویلا بر پایهی ساختمانهای تک طبقه کمتر مورد توجه قرار میگیرد و حالا ساخت ویلاهای دوبلکس و یا تریپلکس در کانون توجه معماران و کارفرمایان قرار دارند. با این وجود آیا میتوانیم معماری بر پایه پلان ویلا فلت را سبکی قدیمی معرفی کنیم؟
ویلا فلت هنوز هم در فهرست سبکهای جذاب خانههای ویلایی قرار دارد و خیلیها همچنان این الگو از معماری هوشمندانه را دنبال میکنند. البته حالا ماجرا تغییر کرده و ایدههایی نوین از طراحی و ساخت ویلا فلت مدرن مطرح شده است. اصلیترین ویژگی محبوبیت ویلا فلت هزینه ساخت بسیار کمتر آنها به نسبت ویلاهای دوبلکس و تریپلکس است. ویژگی کلیدی که برای شما با بودجه محدود راهگشا است.
اما بارها دیدهایم که مالکین و کارفرماها حتی با دست باز در تأمین بودجه از طراحی ویلا بر پایه پلان فلت استقبال میکنند، زیرا این ویلا ویژگی جذاب همراهی با طبیعت را دارد. ویژگی که به سختی میتوانیم در معماری دوبلکس و یا تریپلکس بگنجانیم. در حال حاضر عموم ویلاهای فلت بر پایه معماری مدرن ساخته میشوند. اما این معماری مدرن پلان ویلا فلت چیست؟ چه ویژگیهایی دارد؟
ویژگیهای پلان ویلا فلت مدرن
ویلاهای فلت بر پایه معماری مدرن طراحی سادهای دارند. این ویلاها با ارتفاع کوتاه اما پنجرههای بزرگ و سرتاسری شکل میگیرند. سقف، بخشی از نمای مدرن سازه است که در امتداد دیوارههای کوتاه اما قائم فرم یک خانه مکعبی را تداعی میکند. البته گاهی معمارها هنرمندانه از ایجاد شکلهای هندسی در طراحی سقف و حتی طراحی سقف شیروانی استفاده میکنند.
معماری ویلا فلت مدرن با بهرهمندی کامل از طبیعت شکل گرفته است. در این ویلاها از دید باز محیط اطراف ساختمان برخوردار هستیم. در عین حال معمولاً بخش ورودی بنا و حتی اطراف ساختمان دارای تراسهای فراخ و مسطح است که بدون نرده و یا حفاظ با دسترسی ساده و مستقیم از داخل بنا طراحی میشوند.
به این ترتیب هر نوع دسترسی به محیط بیرون از فضای ویلا ساده است و به راحتی میتوانیم از زیبایی محیط اطراف ساختمان استفاده کنیم. در معماری مدرن ویلا فلت چندان مرزی میان فضای بیرونی و درونی ساختمان وجود ندارد و این نکته کلیدی از محیط ایده جذابی است که به راحتی نمیتوانیم در دیگر روشهای ویلاسازی ایجاد کنیم.
*بیشتر بخوانید: مولفه های کلیدی برای طراحی ویلای مدرن
نکتههایی از طراحی داخلی ویلا فلت
فرض کنید برای طراحی ویلا فلت دست به کار شدهاید و قرار است تا این ساختمان به ظاهر ساده و یک طبقه را هر چه جذابتر و البته مدرنتر تکمیل کنیم. در این صورت چه ایدهای برای طراحی داخلی ویلا فلت دارید؟
-
اختلاف ارتفاع در سطوح ساختمانی
اولین نکته آن است که فرمت طراحی داخلی ویلا را از حالت یکنواخت و یکدست مسطح خارج سازیم. خیلی ساده میتوانیم با ایجاد اختلاف سطح در برخی از فضاها از این حالت یکنواخت فاصله بگیریم. مثلاً میتوانیم بخش پذیرایی را یکی دو پله بالاتر از محل ورودی ساختمان جانمایی کنیم. البته دقت کنید که اگر چه با این تکنیک برای جداسازی فضاها دست به کار شدهاید، اما در نهایت برای ایجاد اختلاف ارتفاع به بیش از دو پله و یا فراتر از ۲۰ سانت مجاز نیستید.
-
بهرهمندی کامل از نور طبیعی
ساختمانهای فلت کم ارتفاع هستند و ممکن است که فضای داخلی آنها تحت تأثیر محیط اطراف ساختمان مثلاً درختان باغ و یا ساختمانهای مجاور و حتی عناصر طبیعی مثلاً تپه و دیوار و… قرار بگیرد. در این صورت تأمین نور طبیعی در این فضاهای کم ارتفاع و تک طبقه اندکی دشوار است. لذا معماران از ایده پنجرههای بزرگ برای ورود هر چه بیشتر نور طبیعی استفاده میکنند. هر چند برخی معماران هوشمندانه با ایجاد آتریم و یا پنجرههای سقفی در توزیع نور طبیعی برای عمق فضاهای ساختمانی دست به کار میشوند.
-
طراحی بر پایه دسترسی ساده به فضای بیرون
برگ برنده ساختمانهای فلت روش دسترسی ساده آنها از محیط بیرون ساختمان است. تا جاییکه با معماری هنرمندانه و هوشمندانه حتی میتوانیم به تعادلی یکدست از محیط داخل و بیرون با کمترین تداخل بپردازیم. یکی از اصول طراحی داخلی ویلا فلت دسترسی ساده به همین محیط خارجی است که باید با حفظ استقلال کامل محیط اما دسترسی ساده و سریع طراحی شود.
-
یکپارچگی فضاهای داخلی
ویلاهای فلت را به مانند زندان طراحی نکنید. خلاقیت در معماری ویلا فلت اهمیت بالایی دارد تا بتوانیم الگویی یکپارچه از فضاهای متنوع ساختمان را ایجاد کنیم. منظور از یکپارچگی فضا لزوماً حذف دیوارها و تهدید استقلال فضاها نیست. مثلاً هرگز نمیتوانیم از استقلال فضایی محیط آشپزخانه صرف نظر کنیم؛ اما میتوانیم طراحی را بر پایه دسترسی ساده فضاها به یکدیگر بدون هر نوع پیچیدگی اجرا کنیم.
نگاهی به روش معماری نما در ساختمانهای فلت
نمای ساختمان فلت تفاوت آشکاری با روش نماسازی در ساختمانهای بلندتر مانند ویلاهای دوبلکس دارد. به طور کلی در نمای ظاهری ویلا فلت به علت استفاده از پنجرههای بزرگ و حتی سرتاسری امکان مانور زیاد در بهرهمندی از عناصر تزیینی وجود ندارد. در عین حال ماهیت این نوع ویلاها چندان تمایلی به استفاده از عناصر تزیینی ندارند.
ویلا فلت بهترین نمونه برای اجرای معماری مدرن است. معماری که در نهایت سادگی با به کارگیری عناصر خلوت از محیطی یکدست شکل میگیرد. معمولاً نمای ویلا فلت را با پوششی از سنگ، سرامیک، سیمان و حتی چوب و فلز در همجواری با پنجرههای بزرگ و به شکل مدرن، مینیمال و گاهاً نئوکلاسیک طراحی میکنند.
معمولاً نمای ویلا فلت ظاهری مکعبی دارد که در کنجها فرم طراحی برجستهای را دنبال میکند. به این ترتیب که از هنر ایجاد تراسهای بزرگ در همجواری با سقف بیرون زده یک هارمونی کاملاً مدرن از نمای ساختمان ایجاد خواهد شد که در عین زیبایی برای جلوگیری از بارش باران و حتی تابش خورشید روش مناسبی است.
چگونه ساختمان را بزرگتر از آنچه هست نشان دهیم؟
ویلا فلت ذاتاً ساختمان کوچکی است؛ اما میتوانیم با رعایت تکنیکهایی از نما برای ایجاد ظاهری هر چه برجستهتر که فضای خانه را بزرگتر نشان بدهد، استفاده کنیم.
استفاده از نمای مدرن با بهکارگیری المانهای مینیمال و ساده باعث هر چه بزرگتر دیده شدن فضا خواهد شد. عناصر تزیینی و یا جزئیات در نما اگر چه زیبا هستند، اما بر هیبت ساختمان غالب شده و آن را کوچکتر نشان میدهند. نکته بعدی، استفاده هر چه کمتر از جزئیات است. به این ترتیب خود ساختمان را فارغ از تأثیر جزئیات در ظاهری هر چه بزرگتر و نمایی هر چه برجستهتر مشاهده خواهیم کرد. در نهایت بهتر است تا از تکنیک ترکیب رنگهای روشن در طراحی نما ویلا فلت استفاده کنیم. در این حالت ساختمان ویلایی فارغ از ابعاد واقعی آن در نمایی کاملاً برجسته و بزرگ دیده میشود.
ویلا طبیعت محور چیست؟
همراهی با عناصر طبیعی سنگ بنای طراحی ویلاهای طبیعت محور است. این نوع ویلاها به خوبی میتوانند با عناصر محیطی اطراف خود همراه شده و به مانند یک حجم هماهنگ با طبیعت ظاهر شوند. گاهی معماران در این همراهی آنچنان استادانه طراحی میکنند که در نهایت حتی به سختی میتوانیم ساختمان ویلایی را از محیط اطراف شناسایی کنیم. در این نوع معماری برای هر چه زیباتر کردن ساختمان تلاش نمیکنیم. بلکه هدف ما هر چه همراهتر شدن ساختمان با طبیعت اطراف است و ویلا فلت بهترین گزینه اجرای این تکنیک است.
راهکارهایی برای طراحی پلان فلت کارآمد
همه فضاهای ویلا فلت در کنار هم و در یک طبقه حضور دارند. این فشردگی فضاها اگر چه جذاب است؛ اما میتواند ما را با چالشهایی روبرو کند. مثلاً در چگونگی جانمایی اتاقهای خواب باید هنرمندانه طراحی کنیم. زیرا به هر حال این اتاقها در حاشیه بنا قرار دارند و قطعاً بهرهای از نمای اصلی نصیب آنها نخواهد شد. معمولاً این اتاقها را در فضای پشت دیگر فضاها مانند سالن پذیرایی جانمایی میکنند که در این صورت بهتر است با جهتگیری مناسب ساختمان علاوه بر تأمین نور طبیعی برای بهرهمندی از دید ایدهآل اتاقها اقدام کنیم.
از طرفی لازم است تا الگوی طراحی ویلا با هدف ایجاد کمترین تأسیسات باشد. لذا بهتر است تا سرویسهای بهداشتی در کنار آشپزخانه قرار بگیرند. به این ترتیب مجبور نیستیم که تأسیساتی بزرگ را جهت تأمین آب و عبور فاضلاب در ساختمان راهاندازی کنیم. با این رویکرد بهترین تکنیک کارآمد طراحی پلان ویلا فلت قرار دادن اتاقخواب ها در کنار یکدیگر است که سرویسهای بهداشتی، حمام و آشپزخانه در همجواری با آنها قرار گرفته باشند. در این میان تمامی این فضاها تحت تأثیر سالن پذیرایی طراحی میشوند. کم بودن فضای راهرو، ایجاد حریم خصوصی، توجه به توزیع یکدست نور خورشید و… همگی از راهکارها برای کارآمد کردن پلان ویلا فلت هستند.
توصیههایی برای طراحی ویلا فلت
اگر برای طراحی ویلا فلت اقدام میکنید، توصیه میکنیم که در تکاپوی ایجاد ساختمانی هر چند ساده اما انعطاف پذیر باشید. شما میتوانید با نصب پنجرههای بزرگ از الگوی توزیع نور تا چشمانداز زیبای محوطه برخوردار شوید. در عین حال لازم است تا برای یکپارچگی فضا و روش دسترسی ساده فضاها به یکدیگر طراحی کنید.
بهتر است تا در طراحی پلان ویلا فلت چندان در بند محصور سازی کامل فضا نباشید. مثلاً میتوانید با تغییر ارتفاع در حد ۱ یا ۲ پله بدون آنکه محدودیتی ایجاد کنید، یک فضای مستقل را در اختیار بگیرید. این همه نکات تأثیرگذاری برای ساخت ویلا فلت هستند؛ اما در نهایت مهمترین توصیه توجه به سلایق، نیازها و خواستههای خودتان است. اگر بودجهی محدودی دارید و یا میخواهید با طبیعت همراه شوید و حتی زمین در خاکی سست و شیبدار در اختیار شما است، معماری ویلا فلت انتخاب مناسبی است. برای انجام مشاوره، طراحی و ساخت هر نوع ویلای فلت میتوانید از خدمات تخصصی کارشناسان گروه فرلی ویلا استفاده کنید.