طراحی ویلا چوبی

بهره‌مندی از یک خانه ویلایی با مظاهر طبیعی و داشتن حس روستایی آنهم در مناطق خوش آب و هوا همیشه جذاب است. اگر چه روش‌های طراحی ویلا متنوع هستند؛ اما هیچ ایده‌ای نمی‌تواند به اندازه طراحی ویلای چوبی شما را با مظاهری ساده از زندگی روستایی و همراهی با طبیعت و در کل حس حضور در یک خانه جذاب ویلایی همراه سازد. ساخت ویلا چوبی در این سال‌های اخیر مورد توجه قرار گرفته است و حالا خیلی‌ها علاقه دارند تا خانه‌های ویلایی خود را برای ایام استراحت و تفریح در چنین خانه‌های چوبی بگذرانند. اما مراحل طراحی ویلا چوبی چگونه است؟ آیا برای ساخت چنین خانه‌هایی به اخذ مجوز نیاز دارید؟ مقدار هزینه ساخت ویلا چوبی چه مقدار است؟ اصولا ایجاد چنین خانه‌هایی بر پایه حداکثری از چوب منطقی است؟ در این مطلب از فرلی ویلا به صفر تا صد طراحی ویلا چوبی و قوانین و جزئیات مهندسی حاکم بر آن اشاره می‌کنیم.

از ویلا چوبی چه مقدار می‌دانید؟

ویلا چوبی خانه‌های کاملی هستند که بر پایه استفاده از متریال‌های چوبی بنا می‌شوند. این خانه‌ها در ابعاد و اندازه تفاوتی با دیگر بناهای متداول ویلاسازی ندارند. در عین حال ماندگار و مقاوم هستند و می‌توانند تاثیر مناسبی در محیط طبیعی اطراف خود ایجاد کنند.

برای طراحی ویلا چوبی لزوما از بخش‌های کامل چوبی استفاده نمی‌شود. تا جاییکه ممکن است بخش‌هایی از ساختمان مانند فونداسیون، اسکلت و یا سقف بنا با استفاده از متریال‌های دیگر بنا شوند. اما بخش بزرگ و برجسته خصوصاً نمای ظاهری این خانه‌ها از جنس چوب است که باعث خلق ساختمان‌هایی با دکوراسیون جذاب و نمای تمام چوب و البته زیبا و چشم نواز می‌شود.

ویلا چوبی ساختمان‌هایی متفاوت و یا بهتر بگوییم فراتر از کلبه چوبی هستند. برخی افراد به اشتباه با شنیدن نام خانه چوبی استفاده از کلبه‌های جنگلی را در ذهن تداعی می‌کنند.

این در حالی است که این خانه‌ها در اندازه‌های به مراتب بزرگتر از کلبه‌ها با استفاده از امکانات به مراتب بیشتر و طراحی به مراتب مقاوم‌تر و ماندگارتر بنا می‌شوند. طراحی ویلای چوبی نوعی روش استاندارد خانه سازی است که در برخی از کشورها برای زندگی عادی مردم استفاده شده‌اند.

مزایای ساخت ویلا چوبی

مزایای ساخت ویلا چوبی

ساختمان‌های ویلایی قرار است محلی برای آسایش شما باشند. در عین ‌حال لازم است تا با معیارهای استاندارد طراحی ساختمان‌های کامل به جهت زندگی راحت اهالی بنا شوند. از طرفی در این خانه‌ها همواره به دنبال جنبه‌هایی زیبا و نماهایی خاص و متفاوت و حتی طبیعت محور هستیم. اگر چه روش‌های طراحی ویلا متفاوت است؛ اما ویلای چوبی مزایایی دارد که به قرار زیر هستند:

  • ویلا چوبی در بهینه شدن مصرف انرژی از بهترین روش‌های ساختمان سازی است. این ساختمان‌ها با جداره‌های چوبی چه در نگه داشتن گرما و یا سرما توانمند هستند و با این قابلیت باعث صرفه جویی در هزینه‌های انرژی ساختمان می‌شوند.
  • ویلا‌های چوبی به سرعت بنا می‌شوند. اگر به دنبال ساخت سریع ویلا هستید، ایده بهره‌مندی از بخش‌های چوبی بهترین روش است. این ساختمان‌های چوبی در دسته بندی ویلای پیش ساخته قرار می‌گیرند که روش طراحی تا اجرای سریع دارند.
  • هزینه اجرایی ساخت ویلا چوبی کم است. به علت ساخت سریع ویلا نیاز به نیروی کار کمی داریم که قطعاً در کاهش هزینه دستمزد حین ساخت ویلا تاثیرگذار است.
  • از تنوع بالای چوب برای ساخت چنین ویلاهایی برخوردار هستیم که باعث زیبا شدن سازه و هر چه جذاب شدن نمای ساختمان می‌شود.
  • در صورت رعایت استانداردها، طول عمر مفید ساختمان‌های چوبی از ساختمان‌های بتنی و حتی فولادی بالاتر است. خصوصاً که ویلاها را معمولاً در مناطق روستایی و جنگلی با آب و هوای مرطوب و بارانی می‌سازند. در چنین شرایطی مقاومت چوب از بتن و فولاد بیشتر است.
  • تنوع فضاسازی در طراحی ویلای چوبی گسترده است. این ساختمان‌ها را می‌توانیم در ابعاد کوچک مانند ویلا سوئیسی و یا ساختمان‌های بزرگ چندین طبقه با امکانات کامل زندگی بسازیم.

 

مراحل-ساخت-ویلا-چوبی

 

مراحل ساخت ویلا چوبی

ویلا چوبی در اصل یک خانه با تمام جزئیات و استانداردهای کافی برای زندگی عادی افراد است. این خانه‌ها در پلن‌های گوناگون و با تکیه بر سبک‌های متنوع بنا می‌شوند. مراحل ساخت ویلا چوبی با اندک تغییرات شباهت کاملی به مراحل ساخت دیگر ساختمان‌های متداول دارد.

با این تفاوت که این خانه‌ها را در دسته بندی ویلاهای پیش ساخته قرار می‌دهند. با در نظر گرفتن این مقدمه اصول طراحی ویلا چوبی و مراحل ساخت این ساختمان‌ها به قرار زیر است:

  • دریافت مجوز ساخت

قوانین طراحی ویلا چوبی در دسته بندی قوانین ویلا پیش ساخته قرار می‌گیرد که در کل با اصول قانونی ساخت دیگر روش‌های خانه سازی متفاوت است. با این وجود اگر چه اجازه ساخت ویلای پیش ساخته بدون مجوز تحت شرایطی وجود دارد؛ اما در صورت استفاده از امکانات شهری مانند آب، برق، گاز، تلفن و یا فاضلاب نیاز به اخذ مجوز دارید. بدون دریافت مجوز نمی‌توانید از چنین خدمات شهری استفاده کنید.

  • طراحی ویلا چوبی

طراحی مرحله مقدماتی برای ساخت خانه‌های چوبی است. این مرحله شامل طراحی پلن، طراحی نما، طراحی فضاهای خانگی و حتی طراحی محیط پیرامون ساختمان چوبی می‌شود. برای طراحی ویلا چوبی سبک‌های متنوع وجود دارد که به جای خود در همین مقاله از آنها صحبت خواهیم کرد. در عین حال لازم است تا طراحی ویلا چوبی مطابق با برخی استانداردها انجام شود.

بنر تماس - فرلی ویلا

  • مراحل ساخت ویلا چوبی

پس از طی شدن مراحل طراحی ویلای چوبی مطابق با استانداردهای لازم می‌توانیم برای ساخت سازه اقدام کنیم. اما این مرحله به تنهایی بخش بزرگی از روند اجرای ساختمان است و خود شامل مراحل مختلفی می‌شود.

  • ساخت فونداسیون ویلا چوبی

ویلاهای چوبی تلفیقی از روش‌های نوین عمرانی در کنار عناصر چوبی هستند. فونداسیون یکی از همین بخش‌های تلفیقی است. زیرا عموماً برای ساخت خانه‌های چوبی از فونداسیون‌های بتنی و یا آجری و حتی سنگ چین استفاده می‌کنند.

  • ساخت اسکلت سازه چوبی

ویلاهای چوبی نیز به مانند هر ساختمانی دارای اسکلت هستند و برای ایجاد اسکلت این ساختمان‌ها از الوار‌های بزرگ و محکم چوبی استفاده می‌کنند. اسکلت چوبی وجه تفاوت ویلا چوبی با کلبه‌های جنگلی است.

  • نماسازی با ایجاد پوشش‌های چوبی

در فاز نهایی برای پوشاندن اسکلت ساختمان از عناصر چوبی استفاده می‌کنند. در این مرحله لازم است تا از چوب در ابعاد مناسب با فرآوری مناسب استفاده کنید. چوب‌های فرآوری شده در مقابل رطوبت، آتش و لانه گزینی حشرات مقاوم هستند. در عین حال تغییر شکل نمی‌دهند و ظاهر زیبایی دارند.

الزامات-طراحی-ویلا-چوبی

الزامات طراحی ویلا چوبی

ویلا چوبی به ظاهر چوبی است، اما در باطن این خانه‌های زیبا به روش‌های نوین مهندسی عمران برای طراحی سازه‌های هر چه مقاوم‌تر، ماندگارتر، عایق‌تر و راحت‌تر نیاز داریم. تفاوت ویلا چوبی با کلبه‌های جنگلی در همین بخش‌های مهندسی شده است. یک ویلا چوبی قرار است تا محل زندگی عادی و راحت افراد باشد. لذا به بهره‌مندی از المان‌های حرفه‌ای طراحی خانه‌های کامل مناسب سکونت دائمی نیاز دارد. از قبیل:

  • در طراحی سقف و حتی دیواره‌های خانه چوبی از متریال‌های بخار بند استفاده می‌کنند.
  • برای رسیدن به حداکثر شرایط عایق بندی حرارتی و صوتی در جداره‌های خارجی ساختمان و حتی سقف بنا از یک لایه پشم سنگ استفاده می‌شود.
  • معمولاً ماهیت ساختمان بر الگوی نصب تیرهای اصلی استوار است.
  • برای پوشش جداره‌های بیرونی ساختمان به جهت جلوگیری از نفوذ رطوبت از ورق‌های مقاوم osb و موارد مشابه استفاده می‌شود.
  • پی ساختمان کاملاً یکپارچه و معمولاً ساختار کامل بتن آرمه در عمق حداقل ۰.۵ متری دارد.
  • تمامی جداره‌های بیرونی و داخلی ساختمان با قرار دادن روکش‌های سطحی و داخلی و جایگذاری یک فاصله گپ هوایی ساخته می‌شوند. این فاصله گپ هوایی، ساختمان را عایق می‌کند.
  • کف پوش ویلا چوبی به مانند دیگر بخش‌های ساختمان همچنان چوبی است که با فاصله از بخش بتنی فونداسیون اجرا می‌گردد. در عین حال می‌توانیم از ایده‌های متنوع مانند کف سازی سرامیکی در این سازه‌ها استفاده کنیم.
  • برای طراحی بخش‌های الکتریکال از کابل‌های نسوز و کلید و پریز‌های ضد حریق و ضد جرقه استفاده می‌کنند.
  • برای پوشش سقف ویلا چوبی معمولاً از ورق‌های فرم دهی شده گالوانیزه طرح سفالی و یا شینگل استفاده می‌کنند.

نگاهی به سبک‌ها در طراحی ویلا چوبی

نگاهی به سبک‌ها در طراحی ویلا چوبی

اگر چه همه ویلاهای چوبی با استفاده حداکثری از انواع چوب و یا مواد فرآوری چوب بنا می‌شوند؛ اما این خانه‌ها در سبک‌ها و نماسازی با یکدیگر متفاوت هستند. برخی از سبک‌های محبوب طراحی ویلا چوبی به قرار زیر است:

  • ویلا چوبی روستیک (روستایی)

ویلاهایی که از چوب با ظاهر کاملاً روستایی بنا می‌شوند و سقف‌های شیروانی بلند، دیواره‌های کوتاه و نمای کاملا چوبی دارند. حتی در دکوراسیون داخلی این خانه‌ها از روش‌های متداول روستایی استفاده می‌شود. اما اصولاً نگاه روستایی برگرفته از سبک خانه‌های روستایی غربی است.

  • ویلا چوبی سنتی (زگالی)

اگر سفری به استان‌های شمال کشور داشته باشید و بخواهید تا در بافت روستاهای اصیل شهرهای شمالی گشتی بزنید، با این سبک از طراحی ویلای چوبی آشنا می‌شوید. خانه‌هایی که خیلی ساده در تلفیقی از چوب و جداره‌های آجری بنا می‌شوند.

بخش مقابل این خانه‌ها تماما از چوب است و بخش اتاق‌ها با استفاده از متریال‌های خاکی و آجری بنا می‌شود. بهره‌مندی از نماهای باز چوبی، حضور اتاق‌های گرم آجری و ایجاد حس روستایی با فرهنگ ایرانی از جمله مولفه‌های چشمگیر چنین خانه‌های اصیل است.

  • ویلا سوئیسی

ویلا سوئیسی از سبک‌های جذاب در معماری خانه‌های ویلایی است که در نهایت سادگی و با طراحی متفاوت از ایده‌های کلاسیک شکل می‌گیرد. حتی برخی ویلا A فریم طرح سوئیسی را ایده مدرن از طراحی ویلا چوبی تلقی می‌کنند.

این ویلاهای مثلثی سقف‌هایی بلند و یکپارچه شبیه به عدد ۸ دارند. فضای خالی زیر این سقف‌های بلند شیروانی برای طراحی ویلا سوئیسی استفاده می‌شود. خانه‌های سوئیسی را در شکل‌ها، طرح‌ها و نما‌های متفاوت حتی با استفاده از متریال‌های متنوع می‌سازند و در کل مراحل ساخت ویلا سوئیسی ساده است.

این سبک A فریم به راحتی با جانمایی دو ستون اصلی قرار دادن تیر‌های افقی در یک نمای یکپارچه سقفی بنا می‌شود. لذا از بهترین ایده‌های ساخت سریع ویلا هستند.

  • ویلا چوبی اسکاندیناوی

طراحی ویلا چوبی اسکاندیناوی در این سال‌های اخیر مورد توجه جدی قرار می‌گیرد و حالا خانه‌های ویلایی را در نمای ساده و بی‌تکلف ایده‌های اسکاندیناوی مشاهده می‌کنیم. این ویلاها سقف‌های شیروانی ۸ شکل با دیواره‌های بلند و نمایی فراخ اما ساده دارند. تمام زاویه در طراحی ویلا چوبی اسکاندیناوی ساده و خطوط برجسته هستند.

بنر تماس - فرلی ویلا

قوانین مربوط به مجوز ساخت ویلا چوبی

ویلا چوبی قرار است یک خانه تمام عیار برای زندگی اهالی آن باشد و باید از تمامی امکانات رفاهی یک زندگی ساده برخوردار شود. از آنجا که برای هر نوع ساخت و ساز نیاز به اخذ مجوز شهرداری‌ها دارید، حتی برای ساخت ویلا چوبی نیز باید برای دریافت مجوز قانونی اقدام کنید.

آنچه با عنوان ویلای پیش ساخته بدون مجوز گفته می‌شود، در واقع طراحی کلبه‌های کوچک جنگلی مانند است که ساخت آنها تا حدود کمتر از ۳۰ متر بلامانع است. اما خدمات شهری به این ساختمان‌های بدون مجوز داده نمی‌شود. قوانین ساخت ویلا چوبی در دسته بندی قوانین ویلا پیش ساخته قرار می‌گیرد که برای اخذ آن لازم است تا مراحل زیر را سپری کنید:

  • در محل شهرداری برای درخواست کتبی ساخت ویلا چوبی اقدام کنید.
  • مدارک اصلی اعم از سند مالکیت ملک، سند شب، مدارک هویتی و… را ارائه کنید.
  • تمام بدهی‌ها، عوارض و یا مالیات‌های زمین را پرداخت کنید.
  • بازرس شهرداری برای بازدید از ملک اقدام کرده و پرونده را برای مراحل بعدی صدور پروانه ساخت تنظیم می‌کند.
  • لازم است تا نقشه ساختمان را مطابق با اصول مقررات ملی ساختمان زیر نظر مهندس واجد شرایط نظام مهندسی تهیه کنید.
  • فرم‌های تکمیل شده از گواهینامه‌های فنی ساختمان را تهیه کنید.
  • ساختمان را طبق نقشه‌های مورد تایید نظام مهندسی اجرا کرده تا پایان کار را اخذ نمایید.

چوب-مناسب-طراحی-ویلا-چوبی

چوب مناسب طراحی ویلا چوبی

آنچه مسلم است، چوب اصلی‌ترین متریال ساخت ویلا چوبی است و تقریباً بخش بزرگی از سازه نهایی را شامل می‌شود. اما از هر نوع چوب نمی‌توانید برای طراحی چنین خانه‌هایی استفاده کنید. برای ساخت ویلا چوبی به استفاده از چوب‌های فرآوری شده با کیفیت مرغوب، انسجام کامل و کاملاً خشک نیاز دارید. بهترین چوب‌ها برای طراحی ویلا چوبی به قرار زیر هستند:

  • چوب آکاسیا

از جمله چوب‌های کاملا ایده‌آل برای طراحی ویلا چوبی است. آکاسیا در مقابل پوسیدگی کاملاً مقاوم است و حتی هیچ حشره‌ای نمی‌تواند در این چوب محکم نفوذ کرده و لانه گزینی کند. چوب آکاسیا از جمله چوب‌های وارداتی است و ظاهری به رنگ قهوه‌ای تیره مایل به طلایی دارد.

  • چوب سایپرس

از دیگر چوب‌های وارداتی است و کاملا مناسب ساخت بناهای بزرگ چوبی عرضه می‌شود. این چوب به دلیل ماهیت روغنی از لانه گزینی حشرات مصون مانده است. در عین حال ظاهری جذاب به رنگ قهوه‌ای روشن مایل به قرمز دارد که نماسازی ساختمان‌های ویلایی را هر چه جذاب‌تر می‌کند.

  • چوب Douglas-fir

یک نوع چوب کاملاً سرسخت وارداتی است. این چوب آنچنان مستحکم است که می‌توان از تیرهای آن برای خلق سازه‌های چند طبقه هم استفاده کرد. استفاده از این چوب در کشور آمریکا برای ساخت خانه‌های چوبی دو و حتی سه طبقه متداول است.

  • چوب درخت ون

چوب ون از جمله چوب‌های روغنی است که به دلیل چرب بودن مورد تهاجم و لانه گزینی حشرات قرار نمی‌گیرد. چوب درخت ون از جمله چوب‌های مرغوب بومی ایران است که در خانه سازی استفاده می‌شود.

  • چوب ردوود

یک چوب کاملا ایده‌آل برای ساخت ویلا‌های محکم و زیبا است. اگر چه ردوود (Red Wood) یا چوب سرخ گران‌تر از چوب‌های دیگر است؛ اما برای شما ساختمانی بی‌نهایت مقاوم و ماندگار می‌آفریند.

  • چوب بلوط سفید

یکی از چوب‌های مقاوم بومی ایران است که در نهایت زیبایی کاملا مناسب خانه‌های بزرگ چوبی است.

نتیجه-گیری-طراحی-ویلای-چوبی

نتیجه گیری طراحی ویلای چوبی

ساختمان‌های چوبی سبک‌تر، ارزان‌تر، جذاب‌تر و حتی زیباتر از ساختمان‌های بتنی و آجری هستند. اگر چه به ظاهر تنها از چوب در ساخت این خانه‌ها استفاده می‌شود؛ اما مراحل طراحی ویلا چوبی به جای خود حساسیت‌ها و پیچیدگی‌های قابل توجهی دارد.

برای ساخت ویلا چوبی دست به کار شوید و از تمام هنر معماری و تکنیک‌های استاندارد عمرانی استفاده کنید، اما به یاد داشته باشید خانه‌هایی که بدون ملاحظات استاندارد ملی ساختمان و بدون در نظر گرفتن محاسبات فنی ساخته می‌شوند، نمی‌توانند انتظارات ما از یک خانه مقاوم و ماندگار را پاسخگو باشند.

برای طراحی ویلا چوبی با رعایت تمامی استانداردهای ملی ساختمان و البته معماری نوین و خلاقانه می توانید از خدمات طراحی ویلا در گروه فرلی ویلا استفاده کنید. کارشناسان فرلی ویلا در تمام مراحل طراحی و ساخت همراه شما هستند تا با خیالی آسوده قدم به قدم به خانه رویایی خود نزدیک تر شوید.

5/5 - (1 امتیاز)

ارسال نظر

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *