همه چیز درباره اصول طراحی باغ ویلا

خانه‌های ویلایی به بهره‌مندی از حیاط‌های زیبا و حتی باغ‌های دلنشین شناخته می‌شوند و این ویلاها بدون بهره‌مندی مفید از فضای باغ و بوستان چندان چنگی به دل نمی‌زنند. همه خانه‌های ویلایی دارای محوطه‌هایی باز در حد یک حیاط کوچک و یا یک فضای کاملاً بزرگ در اطراف ساختمان هستند که همگی این فضاها پتانسیل تبدیل شدن به باغ ویلا‌هایی جذاب را دارند. اصول طراحی باغ ویلا با توجه به پتانسیل فضای اطراف ساختمان اصلی انجام می‌شود. طراحی باغ ویلا شامل تمامی ایده‌ها و فعالیت‌ها با هدف ایجاد فضای سبزی بهینه در اطراف ساختمان اصلی است که شامل جزئیات اجرایی مانند اندازه‌گیری مساحت محوطه، سنجش نوع خاک، پتانسیل محیط در انتخاب گیاهان و گل‌ها، طراحی و اجرای سیستم آبیاری، نورپردازی، طراحی مسیرهای تردد، حصارکشی و... می‌شود. در این مطلب از فرلی ویلا به کلیاتی از اصول طراحی باغ ویلا در سبک‌های مختلف می‌پردازیم.

اهمیت فضای سبز در طراحی باغ ویلا

فضای سبز مهمترین ویژگی طراحی ویلا باغ است و تمامی جزئیات مانند نورپردازی، مسیرهای تردد و یا سیستم آبیاری و هر المان زیباسازی محیط باید با محوریت فضای سبز شکل بگیرد. اهمیت فضای سبز در بهره‌مندی از حس طبیعی شدن محیط ویلایی است. خانه‌های ویلایی قرار است مظهری از همراهی با محیط طبیعی باشند و نیاز است تا ما را با فضایی هر چه زیباتر از حضور مناسب گیاهان همراه کنند. ویژگی‌ که تنها در شرایط مناسب از طراحی فضای سبز ایجاد می‌شود. از طرفی توجه به فضای سبز در هر چه زیباتر شدن و یا لوکس‌تر شدن محیط ساختمان ویلایی تاثیرگذار است و حتی می‌تواند در نمایان‌تر شدن سبک طراحی ساختمان نقش تاثیرگذاری داشته باشد.
ترکیب رنگ‌ها، انتخاب مناسب گیاهان بومی، جایگزینی مناسب گیاهان مانند گل‌ها و درختان در کنار هم موضوعاتی است که برای طراحی فضای سبز اطراف باغ ویلا‌ها مورد توجه هستند. مثلاً ممکن است در طراحی نما ویلا و یا عناصر محیطی اطراف ساختمان مانند آلاچیق از حضور پررنگ چوب استفاده بشود. لذا به طراحی فضای سبز در تناسب کامل با نما چوبی نیاز داریم. همین نکته در ویلاها با عناصر برجسته بتنی و یا فلزی نیز مورد توجه هستند.

 

اصول اولیه طراحی باغ ویلا

اصول اولیه طراحی باغ ویلا

در طراحی باغ ویلا با جزئیات بسیار زیادی به جهت زیباسازی محیط و یا بهره‌مندی مفید از فضا و حتی حضور بهینه و ماندگار گیاهان در تعامل هر چه زیباتر با ساختمان اصلی سر و کار داریم. در عین حال سبک های طراحی باغ ویلا متفاوت هستند که هر کدام روش‌های تخصصی و تعامل محور با سازه اصلی را دنبال می‌کنند. با وجود تمام گوناگونی‌ها می‌توانیم اصول طراحی باغ ویلا را در چند نکته کلی قرار بدهیم که به قرار زیر هستند:

بررسی ابعاد زمین باغ ویلا

در اولین قدم کلیدی طراحی ویلا باغ باید اطلاع دقیق از ابعاد زمین، فرم کلی زمین و حتی همجواری‌های آن داشته باشیم. با اطلاع از ابعاد زمین می‌توانیم در مورد موضوعات مانند درصد اختصاص فضا برای ایجاد فضای سبز، چگونگی طراحی مسیرهای تردد، بهره‌مندی از امکانات مانند آلاچیق تصمیم گیری کنیم.

توجه به موقعیت زمین و جهت طلوع و غروب خورشید

چگونگی سیر خورشید در طول روز بر روی زمین ویلا از نکات کلیدی در انواع طراحی ویلا باغ است. چرا که به ما در چگونگی بهره‌مندی مفید از عناصر محیط، حضور گیاهان و حتی رشد گیاهان کمک می‌کند. سایبان‌ها، آلاچیق‌ها و یا مسیرهای تردد از عناصر طراحی باغ ویلا هستند که موقعیت قرارگیری آنها به چگونگی سیر خورشید از طلوع تا غروب به نسبت موقعیت زمین وابسته است و در عین حال لازم است تا از تاثیر ساختمان برای چگونگی ایجاد سایه در طول روز اطلاع داشته باشیم.

توجه به موقعیت ساختمان در باغ

ساختمان ویلایی برجسته‌ترین عنصر ساختمان در طراحی محوطه ویلا و باغ ویلا است که باید در تمامی جزئیات مورد توجه قرار بگیرد. در عین حال هر ویلا دارای عناصر محیطی متنوع دیگر مانند زمین بازی، استخر، آب نما، انباری، آلاچیق است که چگونگی توزیع و جانمایی آنها در اطراف ساختمان اصلی برای طراحی باغ ویلا اهمیت بالایی دارد.


*در ادامه با هم بخوانیم: طراحی، ساخت تجهیز استخر و جکوزی


طراحی مسیرهای تردد میان فضاهای مختلف باغ

باغ‌ها باید کاربردی باشند و برای کاربردی شدن به مسیرهای دسترسی مناسب و مفید با طراحی خلاقانه نیاز دارند. بدون طراحی مسیرهای تردد حضور در محیط باغ سخت و گاها غیر ممکن است. در انواع سبک های طراحی باغ ویلا به چگونگی ارتباط میان فضاها و چگونگی طراحی مسیر اصلی ساختمان توجه می‌شود.

طراحی محیط داخلی فضای باغ ویلا

در این بخش قرار است به جزئیات کامل از طراحی محیط داخلی باغ بپردازیم. این طراحی شامل بهره‌مندی از نورپردازی‌ها، جانمایی درخت‌ها و گیاهان، ایجاد باغچه‌ها، چگونگی توزیع نور می‌شود.

نوع متریال در طراحی باغ ویلا

آخرین قدم پس از بررسی کامل تمامی جزئیات اعم از نوع و موقعیت ساختمان و طراحی مسیرهای تردد و بررسی موقعیت زمین باید برای فاز اجرایی باغ ویلا اقدام کنیم. در این مرحله لازم است تا به بررسی متریال‌ها بپردازیم و نوع متریال مصرفی متناسب با نوع محیط باغ ویلا خصوصاً متناسب با ساختمان اصلی را در نظر بگیریم. در این باره با انواع متریال‌های چوبی، سنگی، فلزی، آجری سر و کار داریم.

انتخاب گیاهان و طراحی فضای سبز

جانمایی عناصر محیطی مانند مسیرهای تردد و یا آلاچیق‌ها و حتی آبنما یک بخش ماجرا است و طراحی فضای سبز با رویکرد مناسب انتخاب گیاهان در سمت دیگر ماجرا قرار دارد. برای انتخاب گیاهان مناسب با جزئیات گوناگون مانند بررسی خاک، نوع گیاهان بومی منطقه، شرایط اقلیمی، تناسب رنگ گیاهان، توجه به برگ ریز بودن یا نبودن گیاهان، پتانسیل تولید سایه و یا قابلیت پوشاندن محیط برای ایجاد دیوارهای سبز و یا بهره‌مندی از گیاهان رونده نیاز داریم.

طراحی سیستم آبیاری در محیط باغ

با نصب یک شیلنگ ساده می‌توانید کل آبیاری محیط باغ ویلا را تمام کنید؛ اما همه می‌دانیم که این روش هیچ جذابیت بصری خاصی ندارد و حتی کاملاً متضاد با اصول طراحی باغ ویلا است. در باغ ویلا‌های حرفه‌ای برای آبیاری در محیط باغ نیز برنامه‌ریزی می‌شود. تا جاییکه این باغ‌ها دارای سیستم‌های آبرسانی هوشمند و بهینه با عملکرد خودکار هستند.

جانمایی مبلمان باغ ویلا

باغ ویلاها هم دارای مبلمان هستند که برای بهره‌مندی هر چه بهتر از فضای باغ انتخاب می‌شوند. چگونگی انتخاب مبلمان از نکات طراحی است و لازم است تا با توجه به سبک طراحی و فضاسازی باغ، نوع اقلیم و متناسب با ابعاد فضا باشد. آلاچیق‌ها، نیمکت‌ها، صندلی‌ها و حتی سکوها همگی بخش‌هایی از مبلمان باغ ویلا محسوب می‌شوند.

 

نکات طلایی برای طراحی باغ ویلا

نکات طلایی برای طراحی باغ ویلا

در مقدمه این مقاله به اصول کلی از طراحی ویلا باغ‌ها اشاره کرده‌ایم و حالا با جزئیات کامل از فهرست کارها اطلاع داریم. اما اهمیت ماجرا در چگونگی بهره‌مندی از عناصر محیطی و رعایت این اصول در کنار یکدیگر است. مثلاً می‌دانیم که هر باغ ویلا به حضور فضای سبز در کنار عناصر ساختمانی نیاز دارد. اما چگونگی قرارگیری آنها در کنار هم با هدف زیباسازی و کاربردی شدن چگونه است؟ آیا لزوماً هر نوع چیدمان عناصر محیطی در باغ ویلا شرایط ایده‌آل است؟ در ادامه به ۸ اصل طلایی از نکات طراحی باغ ویلا می‌پردازیم.

1) وحدت در طراحی

منظور از وحدت، ایجاد یک فضای به هم پیوسته است که در تمامی فضای باغ ویلا یک ارتباط بصری مناسب ایجاد نماید. این وحدت در طراحی خصوصاً برای محوطه سازی محیط باغ بیشتر حائز اهمیت است. زیرا باعث ایجاد تعادلی‌ هارمونی میان تمامی بخش‌های مصنوعی و طبیعی محیط باغ می‌شود.

2) چیدمان در طراحی

به همان اندازه که در طراحی داخلی ویلا از چیدمان عناصر کنار هم صحبت می‌کنیم، برای طراحی ویلا نیز به بهره‌مندی مفید و جذاب از چیدمان المان‌های محیطی کنار هم نیاز داریم. وقتی به چیدمان المان‌ها کنار هم توجه کرده باشید، گویی محیط باغ در یک زنجیره هدفمند از عناصر محیطی کنار هم قرار دارند.

3) اهمیت تاکید در طراحی باغ ویلا

برای هر چه زیباتر شدن و برجسته‌تر شدن محیط باغ ویلا از تکنیک تاکید استفاده کنید. این تکنیک به طراحی المان‌های باغ حول یک محور مرکزی از نمای کلی باغ است. قرار است یک بخش تاکید در محیط باغ داشته باشیم. مثلاً می‌توانیم از آبنما، آلاچیق، شومینه‌های بزرگ، درختی زیبا و حتی باغچه‌ای پر از گل برای خلق هر چه جذاب‌تر تاکید استفاده کنیم.

4) توجه به الگوی وزش باد

در طراحی باغ هرگز نقش اقلیم را فراموش نکنید و توجه به الگوی وزش باد یکی از کلیدی‌ترین نکات در نوع اقلیم محیطی است. وقتی طراحی ویلا را با توجه به نوع وزش باد تدارک دیده باشید، به خوبی می‌توانید از کوچکترین نسیم‌ها برای هر چه خنک شدن محیط باغ استفاده کنید و یا از فضای داخل باغ ویلا در مقابل موج بادهای سنگین منطقه محافظت نمایید.

5) در طراحی تعادل داشته باشید

ایجاد تعادل از مهمترین نکات طراحی باغ ویلا است و به چگونگی قرار دادن المان‌های محیطی در کنار عناصر تزیینی و گیاهان باغ می‌پردازد. استفاده بیش از حد فضای سبز محیط باغ را غیرکاربردی می‌کند و بهره‌مندی زیاد از المان‌های محیطی باعث حس خشکی و مصنوعی شدن باغ می‌شود. باغ ویلا در کل دارای دو بخش طبیعی (فضای سبز) و مصنوعی (محوطه) است که باید در تعادل هدفمند در کنار هم قرار بگیرند.

6) ایجاد ریتم در فضای باغ

با بهره‌مندی از تکنیک ریتم می‌توانیم محیط باغ را در نمایی جذاب و منظم بیاراییم. دقت کنید که ریتم سازی لزوما ایجاد تقارن در محیط باغ نیست؛ بلکه قرار است تا فضای باغ را از محیطی آشفته خارج و به محیطی کاملا منظم و هماهنگ برسانیم. کاشتن منظم و در یک جهت درختان، قرار دادن منظم عناصر نورپردازی و یا چگونگی بهره‌مندی از محیط با تکرار الگوهای گیاهی مثلاً قرار دادن منظم گلدان‌ها از جمله نکات در چگونگی ایجاد ریتم در فضای باغ ویلا هستند.

7) رعایت مقیاس‌ها در طراحی باغ ویلا

مقیاس طراحی بر پایه تعادل میان اندازه‌ها است. برای درک این موضوع کافی است طراحی باغ ویلا را با مفهوم تناسب اجزا کنار هم بررسی کنید. ماجرای مقیاس ساده است و به رعایت مناسب اندازه‌ها کنار هم اشاره می‌کند. مثلاً در یک حیاط کوچک ویلایی نباید از یک آلاچیق خیلی بزرگ استفاده کنید. در عین حال قرار دادن المان‌های خلوت و یا کوچک در یک محوطه بزرگ نیز مقیاس باغ را به هم می‌ریزد.


*بیشتر بدانید: راهنمای جامع محوطه سازی ویلا


8) سادگی در طراحی

آخرین نکته شاید مهمترین نکته از طراحی باغ ویلا است و قرار است ساده‌ترین نکته هم باشد. زیرا در این نکته طلایی از شما می‌خواهیم که در حین طراحی به دنبال ایجاد جلوه‌های بصری شلوغ و پرهیاهو نباشید. تجربه نشان می‌دهد که باغ‌ها با طراحی ساده‌تر چه از نظر زیبایی و حتی از نظر کاربردی حس و حال بهتری دارند.

 

آشنایی با سبک‌های طراحی باغ ویلا

آشنایی با سبک‌های طراحی باغ ویلا

آنچه تاکنون گفته‌ایم مجموعه نکاتی از اصول طراحی باغ ویلا هستند که قرار است در هر محیط ویلایی و با توجه به المان‌های محیطی رعایت کنید و سبک‌ها نیز در امتداد همین اصول شکل می‌گیرند. سبک‌ها در اصل چگونگی استفاده از اصول برای طراحی باغ هستند و به ایجاد جلوه بصری هدفمند و ‌هارمونیک محیط باغ کمک می‌کنند. برای طراحی ویلا باغ سبک‌های متنوع مانند سبک کلاسیک، مدرن، نئوکلاسیک و یا سبک‌های تلفیقی و حتی بهره‌مندی از سبک‌های بومی و اقلیمی استفاده می‌شود که به قرار زیر هستند:

  • سبک مدرن در طراحی باغ ویلا

سبک مدرن با بهره‌مندی هر چه ساده‌تر اما سرراست‌تر المان‌های محیط طراحی می‌شود. در این سبک قرار است تمامی عناصر محیط در نهایت سادگی با کمترین تزیین شکل بگیرد. خطوط صاف و شکسته هستند و در بخش‌های مختلف از محوطه سازی علاقه به استفاده از نمای سنگی و بتنی دیده می‌شود. سبک مدرن در امتداد معماری مدرن و برای طراحی ویلا مدرن متداول است.

  • سبک کلاسیک در طراحی باغ ویلا

سبکی است که در امتداد طراحی و معماری کلاسیک خانه‌های ویلایی شکل می‌گیرد. از آنجا که تقارن، عنصر اصلی طراحی ویلاهای کلاسیک است، این هنر تقارن سازی تا اجرای محوطه از باغ ویلاهای کلاسیک نیز تداوم پیدا می‌کند. باغ ویلاهای کلاسیک علاوه‌بر تقارن دارای نورپردازی چشمگیر، استفاده حداکثری از تزیینات و جزئیات بسیار زیاد هستند.

  • سبک بومی در طراحی باغ ویلا

به واقع نمی‌توانیم برای این روش طراحی یک الگوی یکسان را پیشنهاد کنیم. سبک بومی در امتداد معماری بومی هر منطقه شکل می‌گیرد که بازتابی از جلوه فرهنگی و اقلیمی منطقه است. در آب و هوای چهار فصل ایران که دارای بخش‌های جنگلی، کویری، دشتی، ساحلی و یا کوهستانی است، طراحی باغ ویلا با توجه به خصوصیات بومی محلی ایده کاملاً هوشمندانه است.

مراحل طراحی باغ ویلا

برای انجام طراحی ویلا باغ در قدم نخست باید نسبت به ابعاد زمین و جزئیات آن اشراف کامل داشته باشید. در عین حال لازم است تا در همین قدم اول کل بودجه مد نظر طراحی باغ را معین کنید تا براساس نوع بودجه برنامه‌های طراحی و چیدمان تجهیزات باغ را تدوین نمایید. در این مرحله می‌توانید از نظر کارشناسان تخصصی طراحی باغ ویلا بهره‌مند شوید. متخصصین گروه فرلی ویلا آماده هستند تا به شما برای طراحی هر چه هدفمند شده از محیط باغ با در نظر گرفتن بودجه مشاوره‌های لازم را ارائه نمایند.
پس از بررسی بودجه می‌توانید برای ایجاد سبک‌ها، جانمایی عناصر محیطی و ایجاد فضای سبز اقدام کنید. در این مرحله به تعادل میان سلایق و خواسته‌های خود با رعایت اصول طراحی باغ ویلا نیاز دارید. در این بین نیز بهتر است از نظرات کارشناسی اهل فن استفاده کنید. ما در گروه فرلی ویلا آماده هستیم تا به شما برای طراحی باغ ویلا در هر سبک با هر ایده و نظر شخصی و متناسب با اصول کلیدی محوطه سازی ویلا خدمات مشاوره‌ای و اجرایی لازم را ارائه نماییم.

به این مطلب چند امتیاز می‌دهید

ارسال نظر

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *